A balatoni település kertmozijánál 2013-ban alakítottak ki emlékhelyet a legnagyobb magyar filmesek számára. Hamarosan két újabb neves alakkal bővülhet a filmesek fala, ugyanis az áprilisban elhunyt Törőcsik Mari és Koncz Gábor kézlenyomata is díszíteni fogja a mozi homlokzatát.

Két kézlenyomat is felkerül a falra

A filmszakma újabb két ikonikus alakjának, az áprilisban elhunyt Törőcsik Marinak, valamint Koncz Gábornak a kézlenyomata kerül fel hamarosan Zamárdiban a kertmozi oldalán található filmesek falára – közölte a település polgármestere az MTI-vel szombaton. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zamárdiban kapnak helyet a kézlenyomatok

Megköszönte a megtiszteltetést

Csákovics Gyula Zamárdi polgármestere azt mondta, hogy Törőcsik Mari még a kórházba kerülése előtt vállalta, hogy kézlenyomatot ad Zamárdi számára, és megköszönte a megtiszteltetést. A település kertmozijánál 2013 óta láthatóak a legnagyobb magyar filmesek kézlenyomatai.

Tavaly nem bővítették a falat

A polgármester elárulta, hogy tavaly a járvány miatt nem avattak újabb kézlenyomatokat, idén ezt viszont pótolják. A nemzet színésze és a nemzet művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, valamint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező kézlenyomata került most fel a falra a nyáron, ünnepélyes keretek között.

Jó ötlet volt megtartani a kertmozit

Csákovics Gyula úgy véli, a koronavírus-járvány csak még inkább igazolta, hogy jó döntés volt Zamárdi részéről, hogy megtartotta az 1960-as években épült kertmoziját. A régi mozikat több település is elbontatta a csökkenő érdeklődés miatt, de Zamárdi mégis megtartotta a sajátját közel 10 évvel ezelőtt, és milyen jól tette!

Felújították

Nem elég, hogy Zamárdi vezetése megtartotta a kertmozit, még fel is újította azt. Ennek során a 400 férőhelyes, többféle rendezvénynek is helyszínt biztosító kertmozi egykori homlokzatát kicserélték a filmesek falára.

Gyűjtik a kézlenyomatokat

„Célunk az, hogy a Zamárdihoz, illetve a Balatonhoz valamilyen módon kötődő színészek, rendezők kézlenyomatai kapjanak itt helyet” – mondta a polgármester.

Ők voltak az elsők

A mozi homlokzatára elsőként Szabó István, Földessy Margit, Koltai Lajos, Makk Károly és Horváth Adrienne kézlenyomatáról készített kerámiák kerültek fel. Később következett Lukács Sándor, Bitskey Tibor, Tordai Teri, Mécs Károly, Tordy Géza, Szilágyi Tibor, Paczolay Béla, Bodrogi Gyula, Esztergályos Cecília, a legutóbb pedig, két éve Molnár Piroska, Eperjes Károly és Rudolf Péter is. Az emlékhelyen az újabbakkal 19-re emelkedik a kerámiák száma.

Készülnek a szezonra

„Zamárdi 400 férőhelyes fedett kertmozija az utóbbi években újra telt házzal üzemel, és a várakozások szerint ez így lesz az idén is” – közölte Csákovics Gyula. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Törőcsik Mari – Forrás: LikeNews.hu