A pünkösdi hosszú hétvégével valósággal beindult a szezon a Balatonnál, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők közül rengetegen foglaltak szállásokat. Egy felmérés szerint a bruttó foglalási érték 42 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, a legfelkapottabb úti cél pedig egyértelműen a Balaton és térsége volt, de sokan utaztak Gyulára, Egerbe, Pécsre és a fővárosba is.

Vártuk már a nyitást

A nyaralók és utazni vágyók mellett talán csak a turizmus szereplői várták jobban a nyitást, és azt, hogy beinduljon a nyári szezon. Miután a beoltottak száma elérte a 4 milliót, fokozatos nyitás vette kezdetét, és így lehetőség nyílt rá, hogy a Covid ellen védettek és a felügyeletük alatt álló gyermekek útnak indulhassanak és szállást foglaljanak egy vonzó magyarországi település környékén. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Siófok minden évben top úti cél

Nagy volt a pörgés pünkösdkor

A pünkösdi hosszú hétvége volt az első kiemelt időszak az enyhítések bejelentése óta. Az utazási lehetőséggel sokan éltek, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők nem is sajnálták a pénzt, legalábbis a foglalások terén.

Nőtt a foglalási érték

 A Szallas.hu által közvetített bruttó foglalási érték az aktuális állás szerint 42 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. Az átlagos foglalási ár 9217 forint/fő/éj, ez közel 20 százalékos emelkedés a tavalyi adatokhoz képest.

Többet költünk idén szállásra

Tavaly a pünkösdi hosszú hétvégén a foglalások 72 százaléka 50 000 forint alatti volt, ötödük 50 001 és 100 000 forint közötti, 4,4 százalékuk pedig 100 001 és 150 000 forint közötti kosárértéket képviselt. 2021-ben a foglalások 60,4 százaléka 50 000 forint alatti, 26,8 százalékuk 50 001 és 100 000 forint közötti, 8,3 százalékuk 100 001 és 150 000 forint közötti értéket jelent. Tehát idén átlagosan többet költenek szállásra a vendégek.

Több éjszakát foglalnak

„Ez a szám – és így a közvetített bruttó foglalási érték is – viszont nemcsak az áremelkedésből adódik. Az utazás hosszának vagy utazók számának növekedése, továbbá esetleg a desztinációs eltolódás is hatással van a kosárérték növekedésére” – magyarázta Trepess Beatrix, a Szallas.hu közösségi média és PR-menedzsere, aki hozzátette, hogy beindultak az utolsó pillanatos foglalások is, amelyek szintén módosíthatják a statisztikákat.

Siófok a legfelkapottabb városok között

Az utazók közül a legtöbben Eger, Gyula, Siófok, Pécs és Budapest városába foglalnak, de a top 10-ben benne van még: Sárvár, Hévíz, Hajdúszoboszló, Szeged és Zalakaros is. Régiós szinten Észak-Magyarország és a Balaton a favorit, ötből két vendég e kettő szálláshely kínálata közül választ a Szallas.hu felmérése szerint.

A Nyugat-Dunántúl is vonzó hely

Ugyan a Nyugat-Dunántúl csak 3. helyre fért fel a toplistán, de a foglalások mennyiségének a gyarapodása itt a legészrevehetőbb: 42 százalékkal nőtt a foglalások száma. „Pozitív irányba még a Dél-Alföld és az Észak-Alföld régiókban látunk változást, míg előbbinél 24,2 százalékkal, utóbbinál 6,5 százalékkal nőtt a foglalásaink száma” – mondta Trepess Beatrix.

Belföldön utaznak a legtöbben

A védettségi igazolvánnyal rendelkező turisták mintegy harmada hotelben, 26 százaléka apartmanban, 23 százaléka vendégházban, 15 százaléka panzióban és 5 százaléka egyéb helyen választott magának szállást. Az átlagos foglalási hossz 2,15 éjszaka, és a legtelítettebb nap május 24-e, hétfő volt. A vendégek 75 százaléka nem wellness-szálláshelyre ment, és a felmérés szerint a foglalók 99,78 százaléka belföldi utazást tervezett a pünkösdi hosszú hétvégén. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Siófok – Forrás: BudaPestkörnyéke