Balatonfüreden kiváló idő lesz vasárnapig, így a szervezők több ezer nézőt várnak a Tagore sétányra, ahonnan az egész versenyt ingyen lehet követni. Ráadásul a Balaton partján nemcsak a világbajnokság, hanem a városi szervezésű hagyományos nyár végi Borfesztivál is várja az érdeklődőket.

Nyárias idő

A nagyszerű, szinte már nyárias, napsütéses időben, de össze-vissza hullámzó vízen a férfiaknál kettős francia/új-kaledóniai győzelem született. Titouan Puyo a verseny nagy részében együtt haladt az élen honfitársával, Noic Gariouddal, akit végül jobb hajrájával előzött meg. Hasulyó Dániel és testvére, Brunó sokáig a közvetlen üldözőmezőnnyel jött, majd az utolsó fordulóhoz érve mindketten megkezdték a felzárkózást. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hajrába kezdtek

Előbb befogták az új-kaledóniai kettőssel sokáig lépést tartó ausztrál címvédőt, Michael Booth-t – akinek ereje a végére teljesen elfogyott -, majd az utolsó két kilométeren nagy hajrába kezdtek, és megpróbáltak veszélyt jelenteni az élen haladó duóra is. A sebességük megvolt ehhez, jelentősen sikerült is ledolgozni a hátrányukból, de előzni már nem tudtak. Így a finisben egymással meccseltek, ott pedig Dánielnek jött ki jobban a lépés Brunóval szemben.

Igazi csata

A nőknél kevesebb izgalmat tartogatott a verseny, az amerikai favorit, Fiona Wylde fölényes rajt-cél győzelmet aratott, őt jelentős különbséggel követte a spanyol Esperanza Barreras, akire pedig az üldözők nem jelentettek veszélyt. Így igazi csata csak a bronzéremért alakult ki, amely végül az orosz Elena Prohorovának jutott. A magyarok közül a legelőkelőbb helyen a 14. helyen célba érő Horváth Noémi végzett.

Nem klasszikus víz

A magyar szövetség SUP-szakágvezetője, ifj. Foltán László elmondta: a férfiaknál érmet vártak hosszú távon, ami egy küzdelmes versenyben, nehéz pályán – hiszen hiába tó a Balaton, nem klasszikus síkvíz várt a mezőnyre – össze is jött.

Magyar bronzérem

„Ez egy abszolút megnyert bronzérem, teljesen jogos volt Hasulyó Dániel öröme, és a miénk is vele együtt. A nők szereplését nehéz meghatározni és értékelni, hiszen nálunk munka mellett sportoló versenyzők indultak, a mezőnyben pedig profik is vannak. Az viszont biztos, hogy amit tudtak, azt kiadtak magukból százszázalékosan. A nem teljesen profiknak viszont nem kifejezetten használt a lötyögős, hullámzó víz, hiszen oda egy szinttel magasabb erőnlétre és technikára volt szükség, mint amivel ők jelenleg rendelkeznek. De így legalább személyesen is láthatták, milyen a vb-szint” – mondta.

Magyar ezüstérem

Szombaton a magyarok éremkollekciója sprint távon korosztályos medáliákkal gazdagodott: Slekta Réka (női junior) és a korábban gyorsasági kajakosként világbajnok Rasztótzky Eszter (női 40+) lett ezüstérmes.

Jól látszik a partról

A Tagore sétány előtt kialakított pályán lényegesen kedvezőbb felület várta a versenyzőket, mint az össze-vissza „lötyőgős” víz, amellyel és amelyen egy nappal korábban a hosszú távú verseny során meg kellett küzdeniük, viszont a hőmérsékletre ezúttal sem lehetett panasza senkinek, az ismét a nyarat idézte.

50 ország

A vb-n ötven ország több mint ötszáz versenyzője vesz részt, a magyar színeket 16 SUP-os képviseli. A felfújható deszkások számára kiírt 7 km-es versenyen bárki nevezhetett – akár a helyszínen is szombat reggel -, míg vasárnap az úgynevezett technikai számban lesznek finálék, benne újabb magyar éremesélyekkel. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI/BK – Fotó: MTI/Vasvári Tamás