Vannak ételek, amelyeket sosem szabad a kutyának adni. Karácsonykor sem, nincs olyan, hogy csak egy keveset. Megpróbáltuk összefoglalni a tiltott falatokat.

Az a cuki nézés

A kutyák 10 ezer éve gyakorolt nézéssel kunyerálnak a karácsonyi ebédnél, vacsoránál. Nehéz megállni, hogy ne adjunk nekik, de vannak ételek, amelyek szigorúan a tilos kategóriába tartoznak.

Tilos a fűszeres étel

A nehéz ünnepi sültek túl fűszeresek, zsírosak, a kutyának komoly gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhatnak. A pulyka- vagy libasültek csontjai sem a kutya etetőtáljába valók. Könnyen szétforgácsolódnak (különösen főtt állapotban) és komoly sérüléseket okozhatnak a száj belsejében vagy a nyelőcsőben.

A legveszélyesebb édesség

A csokoládé az egyik legnagyobb veszély az ebek számára. Alapvető szabály, hogy minél sötétebb egy csokoládé, annál mérgezőbb, minél kisebb termetű a kutya, annál veszélyesebb rá nézve. Ha észreveszi, hogy kutyája engedély nélkül csokoládét evett, amilyen gyorsan csak lehet, forduljon vele állatorvoshoz. Csak ő tudja megfelelő kezeléssel, például hánytatás, gyomormosás, aktív szén adásával a mérgezést megállítani.

Mennyi az annyi

Egy apró csokoládébonbon vagy egyetlen csokis keksz – bár egészségtelen – a közepes vagy nagy termetű kutyáknak rendszerint nem okoz problémát. Egy egész tábla vagy több csokimikulás elfogyasztása azonban veszélyes.

A műcukor sem jó

Az édességnél igaz ez a xilit alapúakra, tehát azok ugyan kalóriaszegények, de ártalmasak. Hasonlóan a mazsolához, szőlőhöz. Hasonló a dió is.

Mi a baj a hallal?

A szálkás hal is kilyukaszthatja a kutya gyomrát, ahogy veszélyes számukra a nyers sertéshús is.

Alkohol, kösz, nem

A végére hagytuk az alkoholt, hiszen az állatok alapból nem isszák meg, de konyakos meggyként akár lenyelhetik. Nagyon nem vicces a részegen dülöngélő és ezáltal mérgezett kutya.

Elhunyt szeretteinkre is gondolhatunk az étellel

Hagyományos ételek kerüljenek karácsonykor az ünnepi asztalra, így megidézhetjük a már nem velünk élő családtagok emlékét is – hangsúlyozta Borbás Marcsi műsorvezető a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A gasztrosztár asztalára ez kerül majd

Szenteste halászlé, másnap töltött káposzta, mákos guba, de a bejgli is elengedhetetlen kelléke az ünnepi asztalnak” – hangsúlyozta Borbás Marcsi. Mint mondta, az igazán jó halászlé ugyan friss húsból készül, de lefagyasztott halból is készíthető jó minőségű leves, ha jó alapanyagokat használunk hozzá.

Kiemelt kép: illusztráció