A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével kezdődött az idén is a szüret Magyarországon, a termés átlagos, a minőség kiemelkedő – mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonosa.

Egy héttel később

 Varga Máté Péter beszámolt arról, hogy a Balatonboglári borvidékhez tartozó településen az elmúlt évekhez képest egy héttel később kezdődhetett meg a szüret.

Nőtt az ára

Az átvételi ár a tavalyi 85-ről 100 forintra nőtt kilogrammonként, mert Csabagyöngyéből nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

Ebből készül az első újbor

A hibrid szőlőfajtából reduktív eljárással, érlelés nélkül készül Európa első új bora, amely várhatóan szeptember közepén kerül az üzletekbe.

170 ezer palack bor

A Varga Pincészet Csabagyöngyéből 12 hektárról 180 ezer kilogramm szőlőt kíván felvásárolni, amiből 170 ezer palack bor fog készülni – mondta.

Gazdálkodási adatok

A badacsonyörsi központú, feldebrői telephellyel is rendelkező Varga Pincészet 250 hektáron termeszt, és 2000 hektárról vásárol fel szőlőt – mondta Varga Máté Péter.

Jöhetnek a prémium borok

Mivel a cég az egyre bővülő prémium termékeit saját termelésű szőlőből állítja elő, a cél a birtok növelése – jegyezte meg. A tervek szerint az Egri borvidékhez tartozó feldebrői területüket 50 hektárral fogják növelni a jövőben.

Nyereségesek

A 185 főt foglalkoztató pincészet a tavalyi évet 5,9 milliárd forintos forgalom mellett 350 millió forint nyereséggel zárta. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva!

Címlapfotó:  MTI/Varga György