Somogy megyében is gyors terjedésnek indult a koronavírus-járvány a harmadik hullám ideje alatt. A rossz tapasztalatok látszanak a mintákon is, ugyanis a somogyi területeken jóval magasabb a vírus jelenléte a szennyvizekben, mint amilyen magas a tavaly őszi csúcs idején volt.

Nem közöltek jó híreket

Az Operatív Törzs szerdán tartott tájékoztatóján Müller Cecília az aktuális járványadatok ismertetése mellett beszámolt a tizedik heti szennyvíz vizsgálatok eredményeiről is. Ezek alapján pedig az látszik, hogy a vírus továbbra is gyors ütemben terjed Somogy megyében, Kaposváron is, és várhatóan a következő hetekben is felszálló ágban marad a járvány – írja a Somogy megyei hírportál.

Kaposváron is gyorsan terjed a vírus

Nincs csökkenés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) számai alapján szinte egyik településen sem mutattak ki csökkenést a vírus örökítő anyagából. A tizedik heti vizsgálati eredményei azt mutatják, hogy Kaposváron is nőtt a víruskoncentráció a szennyvízben.  A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az egész Balatonon ez a helyzet

A helyzet azonban nem túl rózsás egyik balatoni településen sem, mivel a szennyvízminták azt mutatják, egyik településen sem látható a víruskoncentráció csökkenése.  Az NNK úgy fogalmazott, az eredmények meghaladták az őszi járványcsúcs esetében tapasztalt értékeket.

Be kell tartani az óvintézkedéseket

Az országos tisztifőorvos azt mondta, továbbra is be kell tartania az embereknek a korlátozó intézkedéseket, hogy ne terjedjen tovább a vírus, mert mint fogalmazott: tombol a járvány. Somogy megyében a diagnosztizált betegek száma 18788 főre nőtt, míg országosan 532 ezer felett van a beazonosított fertőzöttek száma.

Jobb a helyzet Somogyban

Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján elhangzott, hogy az országban Somogy és Tolna megyében a legjobb a járványügyi helyzet, azonban ezekben a megyékben is magas a vírus koncentrációja a szennyvizekben.

Katonák fertőtlenítettek az iskolákban

A Magyar Honvédség egységei kedden két iskolában is végeztek fertőtlenítést. A katonák a somogyi Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában és a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnáziumban is fertőtlenítettek, mintegy 9 ezer négyzetméternyi területen.

Egyre több a beteg

Az elmúlt 24 órában 145 új, regisztrált betegnél mutatták ki a fertőzést Somogy megyében, ami azt jelenti, hogy szerdára 18788-ra nőtt a somogyi koronavírusos betegek száma. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Íme a 10. heti szennyvízminta eredmények

Fotó: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Kiemelt kép: Balaton-part – Forrás: Pixabay