Feljelentés tettek a balatonfenyvesi, a Baltonban végzet kotrás miatt, amelyre állítólag engedély nélkül került sor és amit egy tóparti telektulajdonos végeztetett el egy vállalkozással.

Nyomozás

A Világgazdaság megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság arról számolt be, hogy július végén a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltség feljelentése alapján a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendelt el nyomozást.  További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva. 

Elégedjenek meg azzal, hogy nyomoznak

A nyomozás természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen van folyamatban. A hatóság a folyamatban lévő nyomozásra tekintettel az ügy részleteiről nem kívánt nyilatkozni.

Miről is van szó?

Korábban a BalatonKörnyéke.hu is beszámolt arról, hogy a fenyvesi polgármester kiakadt a fura mederkotráson. Szerinte szabálytalanság történt.

Szabálysértés gyanítanak

hirbalaton.hu korábbi információi szerint hatósági eljárás indult az ügyben. Lombár Gábor, a település polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke a hiányzó önkormányzati közterület-használati engedély miatt indít szabálysértési eljárást az ügyben.

Szinte semmire nem volt engedélye

A falu vezetője szerint indokolatlan a nagy mennyiségű iszap eltávolítása, amelyet a vízpartig érő terület gazdája végeztet. Ráadásul, mint jelezte a több tonnányi iszapot közterületen tárolja, pedig szerinte erre sem volt engedélye.

Ami erősíti a gyanút

Hatósági eljárás azért indult az ügyben – írtuk korábban – , mivel a feltételezések szerint a munka elvégzésekor bőven túllépték a medertisztítási engedélyben foglaltakat. További friss hírek a Balaton partjáról ide kattintva.

A szakember egyre jobban aggódik a nádasok miatt

Nem tippelgetni kell, hanem kutatni

2020 szeptemberében Jordán Ferenc, a Balatoni Limnológiai Intézet azóta furcsa körülmények között leváltott igazgatója így beszélt: Azonnal be kellene tiltani minden zöldterület – erdő, mező, nád – kiirtását és beépítését. Egyesek szerint megváltást jelenthetne az iszapkotrás, mások szerint nincs értelme. Van, aki szerint rosszabbodna tőle a helyzet. Én pedig egész határozottan állítom, hogy nem tippelgetni kell, hanem kutatni. Tihanyi intézetünk jelenleg is folytat méréseket, októberre megmondjuk, mi a kotrás hatása, legalábbis hogy 2020. augusztusában Györökön mi volt.

Az idei álláspont

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet nevében most Sági Ági, a kutatóintézet kommunikációs refense azt írta a portálnak: A kotrással végzett belső terhelés csökkentésének hatékonysága jelenleg még vita tárgya a kutatók között, aminek eldöntéséhez további kutatások szükségesek.

A balatonfenyvesi önkormányzat fotója.