Az eddigi tapasztalatok szerint tavasszal szokott megindulni a nyaralóvásárlási szezon, azonban olyan nagy a kereslet a Balatonnál, hogy már januárban megkezdődött a fellendülés. Annyian akarnak nyaralókat vásárolni, hogy a kínálat nem is nagyon tudja tartani a lépést a kínálattal, így nagyon elszálltak az árak.

Nagy a kereslet

Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint már az idei év januárjától érzékelhető volt a fellendülés a Balaton déli partján, ami akkorára nőtt, hogy a kínálat nehezen is tudja tartani a lépést a kereslettel – írja a Pénzcentrum.

Magasak az árak

Ha a vidéki viszonyokat nézzük, akkor kiugróan magasnak tekinthetők a balatoni nyaralók átlagárai, amelyek esetenként vetekszenek a budapesti átlagárakkal is. Ugyanakkor a magas számok nem riasztják vissza a vásárlókat. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Már-már túl sokan vásárolnak

A Balaton déli partján egy olyan furcsa helyzet is kialakult a nagyszámú nyaralóvásárlások miatt, hogy a térségben vannak olyan helyek, ahol a kínálat már nem is tudja tartani a lépést a kereslettel.

Közel a félmilliós négyzetméterárhoz

A NAV forgalmi adatai azt mutatják, hogy a 2020-ban eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a Balaton déli partján fekvő városok közül Siófokon volt a legdrágább, ott az átlag 523 ezer forint volt. Balatonlellén szintén magas, 522 ezer forint volt az átlag négyzetméterár, míg Zamárdiban 471 ezer forint, Gárdonyban 376 ezer forint, Balatonföldváron 377 ezer forint, Fonyódon 376 ezer forint és Keszthelyen 314 ezer forint.

Siófokon már januárban érdeklődtek

Siófokon már idén januárban érdeklődtek a befektetők és a vásárlók, akik mind eladó ingatlanokat kerestek, és az érdeklődés még februárban sem csökkent. A koronavírus-járvány miatt az utóbbi években nem nagyon vásárolták a társasházi lakásokat, inkább nyaralókat kerestek, azonban ez a tendencia megváltozott, és most már minden ingatlantípusra élénk az érdeklődés.

Hosszabb ideig tart a vásárlás

Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója szerint viszont az tapasztalható a Balaton déli partján, hogy az adásvételek hosszabb ideig tartanak. Ez betudható annak, hogy a vásárlók közül sokan hitelt vesznek fel, ami lassíthatja az ügyintézést.

Nyaralókat keresnek

„Bár vannak, akik lakás céllal keresnek siófoki házat vagy lakást, a vevők túlnyomó többsége nyaralásra keresi a vízparti ingatlanokat” – mondta az ingatlanszakértő, aki hozzátette, hogy az újépítésű ingatlanok növekvő árai miatt a parttól távolabb eső lakásoknak, paneleknek is megnőtt az ára.

Megjelentek a külföldi befektetők

A jelentős magyar érdeklődőtábor mellett megjelentek a déli parton a külföldi befektetők is, akik szintén hajtanak az eladó lehetőségekre, azonban a koronavírus-járvány az ő dolgukat különösen megnehezíti.

Otthont Siófok vonzáskörzetében keresnek

A siófoki városrészen is jelentősen nőttek az árak, így azok, akik kifejezetten otthonteremtés céljából keresnek ingatlanokat vagy esetleg építkezni szeretnének, inkább Siófok vonzáskörzetében keresnek maguknak új lakhatási lehetőséget. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Siófok – Forrás: BudaPestkörnyéke