Az MNB Oktatási és Konferenciaközpont területére bevezették a Balaton vizét. Lényegében egy privát strandot kialakítva, miközben hivatalosan ezt jóléti vízfelületnek hívják.

Csónakkikötő helyett

Nyeles telek módjára bevezették a Balaton vizét a Magyar Nemzeti Bank balatonakarattyai oktató- és konferenciaközpontjához. A terület egy részén korábban csónakkikötő működött, így egy szűkebb meder már volt itt, de az nem nyúlt be a partra ilyen mélységben, nem volt körbebetonozva és kiszélesítve – írja a 24.hu.

Előtte MÁV-telek volt

Az egykori MÁV-üdülő területét az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonában álló Optimum-Gamma Ingatlanbefektetési Kft. birtokolja 2017 óta. Az MNB-Ingatlan pedig a jegybank cége.

Jóléti vízfelület

A lap megtudta, hogy a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adott engedélyt a bővítésre és egy „jóléti vízfelület” kialakítására. Ők is a csónakkikötőként is használt csatorna bővítésére hivatkoztak.

De mi az?

A jóléti vízfelület nem más mint látvány-, csónakázótó és hasonló célú hasznosítású területek. Mindenesetre ez a rész inkább egy medencének vagy inkább meghosszbbított strandnak tűnik. A cikkben számos fotó mutatja az építkezést.

Baj lehet ebből

A 24.hu-nak névtelenül nyilatkozó szakértő szerint a változtatás veszélye lehet az is, hogy a Balaton „kilendülése” esetén a területet a csatornán át könnyen eláraszthatja a víz.

Akik lelkesednek érte

A projekt jelenlegi állásáról tájékozódni a veol.hu oldalán júniusban megjelent hurráoptimisa cikkből lehet. Azt írják „az egykori üdülő új lehetőséget kapott, hogy ismét visszanyerje régi funkcióját”.

Még jobban lelkesednek érte

A jelek szerint a jegybank munkavállalóinak szóló „workshopok, képzések és kihelyezett tárgyalások helyszínéül szolgálja majd a jövőben. Ezen felül a pénzügyi élet fellendítésében is fontos szerepe lesz az épületegyüttesnek, a tervek szerint hazai és nemzetközi pénzügyi, gazdasági és tudományos konferenciáknak is otthont fog adni”.

Ez is érdekelhet

Sikersztori – Ahogy az állam látja a Balaton körüli beruházásokat.

Címlapfotó: MNB.