Gombamód szaporodnak az új építésű lakások a Balaton déli partján, de ezek hamar el is kelnek, ahogy az összes többi másik ingatlan is, amelyhez kihelyezik az „eladó” táblát. Egy friss felmérés szerint 151 százalékkal kerülnek többe az ingatlanok Somogy megyében, de ez nem riasztja vissza a vásárlókat, akik szinte azonnal elkapkodják az eladó ingatlanokat.

Drágultak a lakások

A Balaton-parti Szántódon az 1 millió forintot is meghaladja a lakások négyzetméterára, míg egy felmérés szerint átlagosan 151 százalékkal kerülnek többe az ingatlanok Somogy megyében, ahol a négyzetméterárak körülbelül 423 ezer forint körül mozognak. Ugyanakkor a térségben nem várható további áremelkedés, de az eladó ingatlanokért nagyon sietni kell – írja a Somogy megyei hírportál.

Szántódon 1 millió fölött járnak az árak

Alig találni eladó ingatlant

„Míg húsz évvel ezelőtt minden második ház eladó volt a Balaton déli partján, napjainkban pedig nagyon kell keresni, hogy csak néhányat is találjunk” – mondta Boldizsár Balázs, a kaposvári Boldingatlan ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa a híroldalnak. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elkelnek az új lakások is

A szakértő arról is beszélt, hogy nagyon gyorsan, egymás után építik az új építésű lakásokat a tó partján, és ezek hamar el is kelnek jóval drágább négyzetméteráron, mint például a megyeszékhelyen. Emellett azt tapasztalja, hogy továbbra is a legtöbben lakásokat keresnek. EZ IS ÉRDEKELHET: Ismertebb politikusok, akik bevallottak balatoni ingatlant

Igénybe veszik a családtámogatást

Boldizsárék szerint a lakásvásárláskor sokan igénylik a babaváró támogatásokat. Úgy véli, hogy az eladó családi házak közül a 30 millió forint alattiak a kelendőek. Hozzáteszi, hogy a járvány ideje alatt is maradt a keresleti piac, ami stabil árakat generált. NE HAGYD KI EZT SEM: 3,6 milliárdért árusítanak ki balatoni üdülőingatlanokat, csak egyben lehet őket megvenni

Ezek a mostani árak

Az ingatlan.com adatai szerint Szántódon 1,1 millió forint, Zamárdin 790 ezer forint, Siófokon pedig 639 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Idén február végén a kaposvári használt lakások és házak négyzetméter­ára 281 ezer forint volt. Egyébként a megyében a legkisebb mértékű áremelkedés Karádon tapasztalható, ott csupán 16 százalékkal nőtt a lakások ára.

Segítettek a családtámogatások

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, az áremelkedést az elérhető családi otthonteremtési kedvezmények is segítették, így a jövőben még emelkedhet az adás-vételek száma, viszont szerinte nagymértékű áremelkedés már nem várható. KAPCSOLÓDÓ: Vidéken Veszprémben a legjobb élni egy ingatlanos felmérés szerint

Sokan felújítanának

Bán Péter kaposvári pénzügyi szakértő azt tapasztalja, hogy sokan veszik igénybe az otthonteremtési kedvezményeket. „Akik eddig halogatták a felújítást, most belefognak” – mondta a szakértő.

Fontosak a számlák

Bán arra is figyelmeztetett, hogy minden igénylőnek ügyelnie kell arra, hogy pontos számlákkal és egy átfogó vállalkozói szerződéssel rendelkezzenek a felújítás során. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balaton – Forrás: MTI/Varga György