Csak júliusban majdnem másfélmillió vendégéjszakát töltött a balatoni strandok környékén mintegy 430 ezer vendég. Ez a hatalmas nyári felfutás azonban csak gyógyította azokat az idegenforgalmi sebeket, a melyeket a járvány okozott. A Balatoni KÖR elnöke, Laposa Bence interjút adott egy vitorlázással foglalkozni szaklapnak.

Hulllmávasúton ültek a balatoni szakemberek

Laposa Bence a Vitorlázz Itthon lapnak adott interjújban hullámvasúthozhasonlította 2020-at. Úgy fogalmazott: Az idei évben a tavaszi bezárás gyakorlatilag sokként érte az egész ágazatot, de azt lehet mondani, hogy az átlagembert is. Mi is csak kapkodtuk a levegőt és nem tudtuk, hogy mi a jó válasz, vagy mi a jó megoldás.

Az internet sokat segített de…

A Balaton varázsereje a személyességben van és pont abban, hogy idelátogatnak a vendégek. Mindenki a világ átalakulásáról beszél, én viszont már a tavaszi időszak végén és most is azt mondom: nem szeretném, hogy jelentősen átalakulna a világunk – fogalmazott Laposa Bence.

Tavaszra már reménykedik

Azt szeretné, hogy minél hamarabb ugyanolyan önfeledten tudjunk borozni a barátainkkal, vendégeinkkel, mint ahogyan azt korábban tehettük. Arra készülnek, hogyha ez már tavasszal megadatik, akkor teljes menetfelszerelésben, jó kedvvel, kipihenten, szép környezetben tudják várni a hozzájuk érkezőket.

A túlélés nyara volt

Az biztos, hogy létszámban egy régen látott vendégforgalom volt a Balatonnál. Újak is jöttek. Abban nagyon bízik Laposa Bence, hogy azoknak akik nem látogattak vagy ritkán látogattak a tó környékére tudtak olyan arcát mutatni a Balatonnak, ami – majd ha megnyílnak a határok akkor is – versenyképessé tudja tenni őket.

A Laposa-család jövője

Mostanra kiderült, hogy sem az elvitel, sem a házhozszállítás nem lesz a mi műfajunk. A becsület miatt valamint, hogy a csapatot egyben tartsuk, azért csináljuk – adott választ a jelenlegi helyzetről . Ez egy klasszikus, főleg egy ilyen földrajzi helyen lévő étterem számára azonban nem perspektíva.

Tervek 2021-re

Az elmúlt időszakban azokat a rendezvény vagy beruházás oldalról fontos dolgokat sikerült megvalósítaniuk. Egy magas szintű működést tervez, egy olyan időszakot, amikor a részletekbe tudnak elmerülni és azokra koncentrálni.

És akkor a vitorlázásról, a Kékszalagról

Büszkén mondhatjuk, hogy ebben a rendkívül erős mezőnyben egy embert próbáló harmadik helyet sikerült elérni a srácoknak a Kékszalagon, amire innen is óriási “gratula”. Reményeink szerint ez a kapcsolat továbbra is meglesz – értékelte csapata teljesítményét Laposa Bence.

Amit Laposa Bencéről tudni érdemes

2004-ben vette át a Laposa birtok igazgatását a szüleitől, 2014-ben pedig független indulóként lett tagja a badacsonyi képviselő-testületnek. 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök és Guller Zoltán adta át neki a turizmus legmagasabb szintű kormányzati elismerését, a Pro Turismo-díjat. A Laposa Birtok Kft.-nek is jó éve volt 2018. 370 millió forintos árbevétel mellett 31,5 millió forintos profittal zártak.

Címlapfotó: Laposa Birtok