Honvédségi helikopterrel tették le az alapkövét Zalaegerszegen a német Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalata által mintegy 60 milliárd forintból épülő, Lynx harcjárműveket gyártó üzemnek; a rendezvényen az is elhangzott, hogy a Balatontól 25 kilométerre lévő Várpalotán robbanóanyagok és nagykaliberű lőszerek gyártására új üzemeket hoznak létre.

Zalaegerszegen harckocsikat gyártanak majd

A kategóriájában legkorszerűbbnek számító Lynx harcjárművekből 218 kerül a Magyar Honvédséghez, ebből 172-t gyártanak majd a 2023-ra elkészülő zalai üzemben, amely kutatás-fejlesztéssel és teszteléssel is foglalkozik.

Várpalotán lőszer készül

A vegyesvállalat következő beruházásaként Várpalotán robbanóanyagokat, illetve nagykaliberű lőszereket és aknavetőgránátokat gyártó üzemeket építenek fel. Egy telephelyen két gyár lesz, az egyikben nagy kaliberű lövedékeket és aknagránátokat, a másikban pedig RDX robbanószer-alapanyagokat gyártanak majd. Az RDX egyik legismertebb felhasználása a C4-es robbanószereknél történik, de légibombákban és tüzérségi lövedékekben is használják.

Még nincs kijelölt helyszín

Januárban kerül sor a helyszín pontos kiválasztására, jövőre indul az építés, a gyártás pedig 2023 végén, legkésőbb 2024 elején indul majd el.

Világszínvonalú üzemet ígérnek

A Portfoliónak Maróth Gáspár kormánybiztos elmondta: a komplexum jelentős részben automatizált lesz, mindössze 150 fő kell majd az üzemeltetéséhez, akik modern, Ipar 4.0-s technológiákkal dolgoznak majd együtt. Ez lesz a Lynx-gyár után a második világszínvonalú hadiipari üzem lesz, melyet a Rheinmetall-lal közösen Magyarországra épít a kormány.

A most érkezett harckocsikhoz gyártanak lőszert

A lőszergyárban a Lynx IFV által használt 30 milliméteres, a Leopard harckocsik által használt 120 milliméteres, és a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackok által használt 155 milliméteres lőszerek készülnek majd.

Exportra is készülmajd lőszer

A beruházás egyébként 200 millió euróból valósul meg, így ez egy gyorsan megtérülő projektnek tűnik, hiszen a hadianyag egy részt exportálni fogják.

Bemutatták a csodafegyvereket

A zalai üzemben 2023-tól gyártandó Lynx harcjármű egy példányát a helyszínen működés közben is bemutatták. Az akár tíz katona szállítására is alkalmas páncélozott jármű gépágyút, géppuskát és irányított rakétákat tud kilőni, az 1140 lóerős motorja 70 kilométeres sebesség elérésére képes, egyetlen tank üzemanyaggal 500 kilométert tud megtenni.

Magyarország fegyverkezik

A kiskunfélegyházi fegyvergyárban például cseh kézifegyvereken kívül két német hátterű cég, a Unique Alpine és a Dynamit Nobel is gyártani fog kézifegyvereket, rakétagránátvetőket és páncélokat, illetve a már említett Lynx-gyár mellett a Rheinmetall egy magyar tervezésű, következő generációs harcjármű tömeggyártásában is részt vesz majd. Ezen kívül a szingapúri ST Systems is tárgyal harcjárművek közös gyártásával a Rába bevonásával, valamint az Airbus is telepít egy alkatrészgyárat Gyulára.

Címlapfotó: MTI/Varga György