Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztásokat adott ki Nyugat-Magyarországra az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután.

OMSZ  intenzív záporokra, zivatarokra és jelentős mennyiségű csapadékra figyelmeztet közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, illetve Fejér és Veszprém megye érintett a másodfokú riasztásokkal, azaz a Balaton keleti és északi régiója.

Budapesten, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Zivatarveszély miatt Békés és Csongrád-Csanád megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Azt írja az OMSZ, hogy délutántól intenzív záporokra kell készülni.

Az Észak-Dunántúlon a láncba szerveződő zivatarokat jellemzően 20-30, több helyen 50 milliméternél is több csapadék, 60-70, néhol 80-90 kilométer/óra körüli szél és jégeső kísérheti.

Az éjszaka folyamán a zivatarok továbbhaladnak az Alföld és az Északi-középhegység területe felé. Ekkor a zivatarokat felhőszakadás, 60-70 kilométer/órás széllökések és kisméretű jég kísérheti.

Kedden elsősorban a Dél-Dunántúlon, illetve a Duna vonalától keletre, kisebb eséllyel a Dunántúl északi felén is lehet zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, 60-70 kilométer/órás széllökések és kisméretű jég kísérhet.

Kiemelt kép: zivatar – Forrás: Balatonkörnyéke.hu