További egy hónapig, vagyis január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a szigorú intézkedések – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs hétfői döntését a közösségi oldalán. A szentestét érintő járványügyi szabályokról később döntenek.

A karácsony még kérdéses

A kormányfő kifejtette: este 8 és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom lesz. „Hogy szenteste tehetünk-e kivételt, amit mindannyian szeretnénk, azt majd csak december 21-én dönthetjük el, az akkori állapotok ismeretében”.

Különös szilveszter

Nem lesz kivétel december 31-én, vagyis a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani.

Csak a vakcinában bízhatunk

Megerősítette: a megoldás a vakcina, amely most már belátható távolságban van. Keddtől indul a regisztráció, amelyen keresztül mindenki jelentkezhet, aki be akarja oltatni magát.

Mindenkivel tárgyalnak

Minden elérhető vakcina gyártójával tárgyalunk, nagy a valószínősége, hogy egyszerre többféle oltóanyag is lesz Magyarországon a jövő év első negyedévében – mondta az országos tisztifőorvos.

 Nem kell túl sokat várni

A tisztifőorvos megjegyezte: a magyar hatóságok már tanulmányozzák az orosz vakcina dokumentációját és valószínűleg a héten az egyik kínai oltóanyag – amely „egy egészen más típusú vakcina” – dokumentációja is megérkezik.

A DK fúrja az orosz vakcinát

Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan orosz vakcinát „akar az országra erőltetni”, amelynek nem ismertek a hatásai, nincs és a közeljövőben nem is lesz európai engedélye, miközben a „magyar emberek sem mernék vele beoltatni magukat” – mondta Barkóczi Balázs a Demokratikus Koalíció szóvivője.

Legyen iskolai szünet?

A Párbeszéd nevű törpepárt a koronavírus-járvány megfékezését célzó új intézkedéseket javasol, így például az iskolai és óvodai téli szünet azonnali elrendelését.

Ők jönnek a tanárok után

A területi közigazgatásban dolgozókkal folytatódik a célzott csoportos tesztelés – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. György István közölte: azokat kezdik tesztelni, akik a kormányhivatalokban, járási hivatalokban közvetlenül találkoznak az ügyfelekkel.

Az adatok

Meghalt 116, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3870 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn. Kórházban 7932 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 674-en vannak lélegeztetőgépen.

Címlapfotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán