Második helyezést ért el az Év szaloncukor versenyen egy keszthelyi édességgyár laktózmentes, rumos-kakaós szaloncukra. A Lissében büszkék az eredményre, hiszen a különleges kategóriában díjazták őket.

Akik versenyeztek

A szervezők fontosnak tartották, hogy a nagy cégek mellett a kisebb és a kézműves gyártók is lehetőséget kapjanak, továbbá, hogy a különböző összetevőkre érzékeny fogyasztók, a kis pénzből gazdálkodók és az újdonságot keresők, valamint a gyermekeknek vásárlók számára is segítségül lehessenek a választásban.

Keszthelyi siker

Az év laktózmentes szaloncukrai sorrendben a Damniczki cukrászda vörösboros-málnás szaloncukra (a szekszárdi Mészáros Pál Pincészet merlot-jával), a Lissé Fitt rumos-kakaós szaloncukor és a Chocco Garden banánhabos szaloncukor.

A balatoni gyár büszke a termékére

A likebalaton.hu megkerste az ezüstérmes keszthelyi céget. Rácsai Marianna kereskedelmi vezető arról beszélt, hogy nem véletlen a díj, beleharapva az édességbe senkinek nem juthat az eszébe, hogy ebből a finomságból bármi kimarad. Pont erre törekedtek az ízvilág kialakításánál.

Ha szeretted a Sportszeletet

A szakember úgy látja, hogy az a jó, ha az íz alapján meg sem mondjuk, hogy az adott desszert hozzáadott cukor nélkül készült. Ez a szaloncukor nem igazán édes, mint a többi normál rumos-kakaós termék, hanem inkább a gyerekkorunk Sportszeletét hozza vissza.

Az abszolút győztes

Az év szaloncukra díj győztese egyébként a Demeter Chocolate sós karamellás szaloncukra lett, második helyen a gyulai Kézműves Cukrászda kókuszkrémes szaloncukra végzett, a harmadik pedig a Stühmer pisztáciakrémes szaloncukor lett.

Olcsóban is van jó

Az Év Szaloncukra a 499 forint/100gramm alatti árkategóriában a Tesco karamellkrémmel töltött szaloncukor lett, a második a Dolcetta Csendes Éj rumos-kakaós szaloncukor, míg a harmadik az Auchan tejkaramellás szaloncukor.

Mindenki ismeri a szaloncukrot

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta: a hungarikumnak számító szaloncukorból Magyarországon évente 3500 tonnát adnak el. Felméréseik szerint a háztartások 90 százaléka vásárol szaloncukrot, átlagosan 1 kilogrammnyi mennyiségben kilónként 2000 forintos áron.

Na jó, de melyiket szeretjük igazán?

A legkedveltebb ízek a piacon a zselés, a kókuszos, a karamellás, a csokoládékrémes, a marcipános és a mogyorókrémes.

Az a fránya járvány

Mint hozzátette, a koronavírus-járvány egyik vesztese az édesipar és várhatóan szaloncukorból is kevesebb fogy majd idén, reményeik szerint azonban a visszaesés csupán átmeneti jelenség lesz.