A hévízi tónál nagyszabású tóvédelmi program keretében a tavat körülvevő véderdő és a tanösvények újulnak meg, újabb kikapcsolódási lehetőségeket biztosítva ezzel az ideérkező turistáknak. A gyönyörű véderdőben természetes környezetben lehet megcsodálni a különleges hévízi klímát és annak jótékony hatásait.

Új programlehetőség

Átfogó tóvédelmi program keretén belül fejlesztik a Hévízi-tó turisztikai kínálatát. A projektnek köszönhetően újabb attrakciókkal várják a kirándulni vágyókat, akik a hévízi véderdőben új, szabadtéri programokkal kapcsolódhatnak ki – írja a Hévízi Televízió beszámolója alapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága (BFNPI).

Megújult a hévízi véderdő

660 milliós volt a fejlesztés

A rekonstrukciót célzó projekt a város kezdeményezésére indult, a beruházás összköltsége pedig 660 millió forint volt. A tó körüli fejlesztések során a véderdő és annak tanösvényei újulnak meg, azért, hogy a látogatók még jobban megcsodálhassák a véderdő jellegzetes fás-lápos területeit. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Különleges erdő várja a kirándulókat

„Ami nagyon érdekes a Hévízi-tó körül, hogy egy melegvízű tó táplálja a láperdőnek a vízháztartását, ennek és az elmúlt több száz év emberi beavatkozásának következtében egy teljesen különleges, meseszerű erdő alakult itt ki. Láthatunk itt mocsárciprusokat, kínai ősfenyőt, ezek mind mesterségesen betelepített fák. De láthatjuk az egykori égeres láperdő maradványait, illetve annak az egyre természetszerűbbé váló állapotát. Így aztán megnézhetjük itt a magyarkőrist, az égert, megnézhetünk itt egy láperdőt és egy patakparti lápnak az élővilágával ismerkedhetünk meg, lágyszárúakkal, fásszárúakkal, vízi állatokkal, madarakkal” – magyarázta Sinka Gábor, a BFNPI tájegység-vezetője.

Több projekten is dolgoztak

A fejlesztések során nemcsak a kis patakokat átszelő hidak újultak meg, hanem információs táblákkal gazdagodtak a sétányok, amelyekből újakat is kialakítottak az erdőben. A tanösvények kellemes sétára hívják a természetbarát turistákat, ezzel nekik egy felejthetetlen élményt biztosítva.

Növényeket is áttelepítenek

„Gyakorlatilag a Hévízi-tó északi kifolyójának a nyomvonalát szélesítettük ki, aminek köszönhetően a víz egy sokkal szélesebb területet tudott meghódítani és sokkal több vízi növényt tudtunk ez által ide telepíteni. Az északi csatorna nyomvonala megmaradt, viszont egy sokkal színesebb és impozánsabb környezetbe várjuk az idelátogatókat” – mondta Németh György, környezetvédelmi szakember.

Aktív pihenéssel csalogat a véderdő

A hévízi véderdő mindig is kedvelt célpontja volt azoknak a turistáknak, akik sétával, a természetben gyönyörködve szeretik tölteni a pihenésüket. A fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben még több látványosság tárul majd a kirándulók elé, akik a belvároshoz közel, mégis természetes környezetben tapasztalhatják meg a különleges hévízi klíma testre-lélekre gyakorolt jótékony hatásait.

Kaland minden korosztálynak

„Egy olyan környezetet tudunk biztosítani, egy olyan természetes környezetet, amelyet körülölel egy modern környezet. Így azok számára, akik Hévízen pihennek, ez egy kiváló plusz egy pont, amit lehet csinálni a környéken. Nyilván, aki szeretne hosszabb túrát tenni, annak erre a környék dombjai kiváló lehetőséget adnak, de ez a véderdő annyi kincset rejt magában, és Hévíz mind a négy évszakban minden korosztály számára, hogy azt mondom, érdemes meglátogatni. Mi tervezzük azt is, hogy különböző játékokat, akár kincskereső játékokat fogunk megvalósítani itt a véderdőben, ezek mind-mind kalandokat rejtenek magukban” – mondta Pálffy Tamás, turisztikai szakember.

Lombkorona kilátó is lesz

A fejlesztések egyik projektje, hogy a hévízi kórház épületei és az Ensana Thermal hotelek közötti területen 24 méter magas lombkorona megfigyelő tornyot építenek, amelynek tetejéről lélegzetelállító panoráma fogadja majd a vendégeket. A kilátó alapozása egyébként már megtörtént, a tudatos akadálymentesítés jegyében pedig az alsó erdőben mozgáskorlátozottak számára is könnyen megközelíthető szakaszt alakítanak ki. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hévízi véderdő – Forrás: YouTube