A brutális méretű púpos ponty akadt horogra Baranya megyében. Az óriáshal 45 kilogramm körüli, és korábban már többször is kifogták, de ezek során nagyon körültekintően bántak vele.

Kitűnő példányok lakják a merenyei tavat

A Balatontól délre fekvő merenyei, 120 hektáros horgásztavat 1992 óta nem halászták le, és emiatt kiváló halállománnyal rendelkezik. Több nagy testű hal is él a vízben, de itt található Magyarország legnagyobb pontyóriása is, akinek még neve is van: „Púpos” – írja a Pecaverzum.

Nagyon súlyos

Púpos egy igazi legendának számít a Baranya megyei vízben. Ez a hal lehet Magyarország legnagyobb pontya, bár elképzelhető, hogy van ennél nagyobb példány, de az utóbbi években Púposnál súlyosabb halak nem kerültek elő. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szépen fejlődött

„Kiváló genetikai állománnyal rendelkezik, mert szépen növekedett, mondhatni rohamosan fejlődött. Még mindig felvesz valamennyit, de már nem annyit, mint az elmúlt években. Minden halnak van egy fejlődési dinamikája, és lehet, hogy ő elérte már az öreg kort” – mesélt a legendás halról a Pecaverzumnak Regős György, a tó üzemeltetője. 

Már 20 éves

Úgy tudni, Púpos már legalább 20 éve úszkál a merenyei tóban, de szerencsére kiváló egészségnek örvend. Regős György azt mondta, a halat csak évente párszor szokták megfogni, és általában tavasszal vagy ősszel, nyáron és télen ritkábban.

Jól bánnak vele

„Hála a jó Istennek, amikor kifogják, olyanok kezébe kerül, akik tudják, hogyan kell bánni vele. Nem veszik ki a vízből, vízben fotózzák, és minél előbb visszaengedik, hogy ne sérüljön” – mondta a tógazda.

Különleges példány

Púpos azért kapta ezt a nevet, mert a szeme fölött van egy kitüremkedés: „A homlokánál egy nagyon jellegzetes kiemelkedés van, majdnem derékszögben megy fel a homlokhús. Erről akkor is megismernénk, ha csak tízkilós lenne” – magyarázta Regős György.

Kis híján 50 kiló

A brutális méretű ponty 45 kiló körül mozog, de egyszer már mérték 46,20-nak is tavaly szeptemberben. Akkor Nagy Marcell, az U-grass Carp Team tagja fotózkodhatott vele.

Van egy öccse is

Púposnak egyébként van egy kisöccse is, akit egyszerűen csak kis Púposnak hívnak. Őt tavaly szeptemberben fogták ki a tóból, és akkor 35,80 kilót nyomott. 

Nem minősül rekordnak

Mivel a Magyar Országos Horgász Szövetség rekordlistájára csak a szövetségi kezelésben lévő vizekből kifogott halaknak van helyük, ezért erre a listára nem kerülhet fel sem Púpos, sem a kistestvére. Pedig a világrekordot is itthon, a Balatonnál fogták: 2018 novemberében Michel Schoenmakers Balatonederics közelében, a Balaton-felvidéki Euro Aqua tóból egy 51,2 kilós tükröst emelt ki a vízből. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Púpos, a legnagyobb magyar ponty – Forrás: Pecaverzum