Több mint ezer hektáron mértek csapást a szúnyogokra a Balatonnál az elmúlt napokban. Az irtást végző szakértői csoport vezetője elmondta, hogy légi csapással dolgoztak, és a korán kirajzó, csípős szúnyogokat gyérítették a tó környékén.

Korán kezdték a gyérítést

A szúnyoglárvák idén a megszokottnál korábban fejlődtek ki a magyar tengernél, ezért is rendelték el a szúnyogirtást a tó körül. Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség (BSZ) által megbízott szakértői csoport vezetője azt mondta, mivel télen kevesebb volt a csapadék, ezért kevesebb területen is végezték el a rovarok ritkítását – írja a Sonline.

Balatonnál akcióztak

Száraz helyeken nem kell gyéríteni

Sáringer-Kenyeres kifejtette, hogy most 1000-1200 hektárt jelöltek ki a gyérítésre a kevés csapadék miatt. Mint mondta, a gyérítést ennél nagyobb 2500-3000 hektár közötti területen szokták végezni, de mivel a terület nagy része szárazon áll, ezért ezeken a helyeken nincs szükség az irtásra. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Legfertőzőbb helyeken dolgoztak

A szakember azzal folytatta, hogy pontosan tudják, hol szükséges a beavatkozás. Hangsúlyozta, hogy csak azokon a területeken végeztek gyérítést, amelyek a „legfertőzöttebb” helyekként szerepelnek a térképükön.

Megvizsgálták a helyeket

„Húsz éve fejeződött be egy átfogó vizsgálat a tó körül” – magyarázta Sáringer-Kenyeres Tamás, aki hozzátette, hogy 2002 óta minden évben megvizsgálják a kijelölt helyeket, és csak azután döntenek a lehetséges gyérítésről. Elmondta, hogy a csapadék mennyisége miatt minden évben változhat a gyéríteni való terület nagysága, de a szúnyogirtást más tényezők is befolyásolhatják.

Építkezés is átrajzolhatja a térképüket

„Az infrastrukturális beruházások, például útépítés is alakíthatja a szúnyogtérképet. Hiszen, ahol korábban tenyészhely volt, azt az építkezéssel gyakorlatilag felszámolták. Jelenleg több száz szúnyogtenyésző hely van a térképünkön, ennek segítségével lehet elvégezni a légi gyérítést” – mondta a szakember.

Kevesebb szúnyog lesz a szezonra

A szúnyogirtást végző cég hétfőn fejezte be a légi gyérítést, és ennek köszönhetően a kora nyáron rajzó szúnyogok száma jelentősen kevesebb lesz. Sáringer-Kenyeres Tamás megjegyezte, ha kikelnek a lárvák, és több csapadék lesz a térségben, akkor újra elrendelhetik a biológiai gyérítést.

Megismétlik a légi beavatkozást

A szakember arról is beszélt, hogy várhatóan április végén, május elején megismétlik a repülős akciózást. Ezt egyébként addig fogják újra meg újra elővenni, amíg nem kényszerülnek a földi (kémiai) gyérítésre.

Ennyibe kerül

Sáringer-Kenyeres Tamás elmondta, hogy a szúnyogirtás mintegy tízmillió forintba került. A Balatoni Szövetség által szervezett szúnyogirtást pedig segíti az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság programja is, amely egy biológiai és két kémiai beavatkozással támogatja a települések szúnyogok elleni védekezését. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció