A jövő héten több ezer hektáron fognak csapást mérni az idegesítő rovarokra a Balatonnál, mivel a víz alatti területeken már elindult a lárvák kikelése. A szúnyoggyérítést a Balatoni Szövetség (BSz) szervezi, amely egy közbeszerzés keretén belül választja ki a megfelelő szakértői csoportot a munkára.

Biológiai módszerben hisznek

A balatoni szúnyoggyérítésnek nagy szerepe van, ugyanis a magyar tengernél vetették be először a biológiai módszert, amely sokkal biztonságosabb és a köz számára is elfogadhatóbb megoldás, mint a kémiai beavatkozás. A megfelelően elvégzett biológiai gyérítés a környezetre ártalmatlan, ezért szorgalmazzák ezt a megoldást a Balatonnál – mondta a Zaol.hu-nak Sáringer-Kenyeres Tamás, a BSz által megbízott szakértői csoport vezetője.

Nincs betiltva a légi, kémiai módszer

Sáringer-Kenyeres Tamás rögtön meg is cáfolt egy tévhitet a gyérítéssel kapcsolatban: sokan azt gondolják, hogy a légi, kémiai irtást betiltották, de ez a megállapítás nem pontos. Mint mondja, a valóság az, hogy lejárt annak a készítménynek a légi engedélye, amellyel eddig végezték a munkálatokat, a meghosszabbítást pedig nem vállalta a cég, így tehát légi úton nem használható ez a szer. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így dolgoznak

A földi módszer során is az idegméregnek számító deltamethrint alkalmazzák, amelynek hatására a szúnyogalkatúak még érzékenyek, azonban a nagyobb testű rovarok már kevésbé vagy egyáltalán nem azok. A szakértő hangsúlyozta, hogy a Balatonnál nem a melegködös módszert, hanem az ULV technológiát vetik be, mert az kevésbé látható és nem riasztja el a rovarokat.

Kevés volt a csapadék

„Most 1000-1200 hektárt jelöltünk ki az első biológiai gyérítésre, mert kevés volt a csapadék” – magyarázta a szakember, majd azzal folytatta, hogy a feltárt terület nagysága ugyan 2500-3000 hektár közötti, a terület nagy része szárazon áll, ezért ott nincs szükség a szúnyogirtásra.

Ha sikerrel járnak, kevés lesz a szúnyog

Sáringer-Kenyeres Tamás szerint ha sikerrel járnak, akkor a késő tavaszi és a nyári időszakban várhatóan kevés lesz a kirajzó csípőszúnyogok egyedszáma. Ugyanakkor nem biztos, hogy el tudják majd kerülni nyáron a földi kémiai gyérítést, ezt folyamatosan figyelik, hogy mikor kell lépniük, ha kell.

23-27 szúnyogfaj van a tónál

A szakértői csoport vezetője elmondta azt is, hogy a Balatonnál 23-27 szúnyogfaj fordul elő, és ezek közül 5-7 az, amelyik az embert is megtámadja, védekezni ezek a rovarok ellen kell. Míg a biológiai módszer a szúnyoglárvákat, a kémiai a kifejlett rovarok számát csökkenti. Az utóbbi módszer bevetése előtt mindig szúnyogcsípéstesztet végeznek a szakemberek.

Hogyan is zajlik ez a teszt?

A csípésteszt során a kijelölt ellenőrző pontokon a szakemberek a saját bőrükön mérik, hogy 10 perc alatt mennyi egyed száll rájuk. A csípést azonban nem várják meg, egy szippantócsővel begyűjtik az emberkedvelő rovarokat, majd így határozzák meg a csípőszúnyogok számát. A kapott eredményt egyszerűen felszorozzák, és kiszámolják, hogy egy óra alatt hány csípés érheti az embert.

30-50-nél már jön a kémiai módszer

A Balaton környékén 30-50-es értéknél elrendelik a kémiai gyérítést, mivel mire a 3-4 napos adminisztrációt befejezik, addigra ez a szám már eléri a 80-at is a turisták által felkapott helyeken. Az ország többi pontján ennél egy kicsit magasabb a határérték.

Ez jelenti a sikert

Mindkét módszer esetében akkor lehet beszélni a sikeres gyérítésről, ha a szúnyogok számának legalább 80 százaléka elpusztul. Ha ennél csak kevesebb számot tudnak elérni, akkor a kivitelezőnek vállalnia kell, hogy újra elvégzi a munkát a kijelölt területeken. A Balatoni Szövetség által szervezett szúnyogirtást egyébként segíti az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság programja is, amely egy biológiai és két kémiai gyérítéssel támogatja a települések védekezését a szúnyogok ellen. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonfüred – Forrás: BudaPestkörnyéke