Engedély nélkül működtetett idősotthont egy nő Kaposváron. A családi házban kialakított betegszobákban 30-40 idős ember feküdt, rettenetes körülmények között. Volt aki rühes lett, de a Coviddal fertőzött betegeket is ellátott, igaz, nem szakszerűen.

Időseket gondozott

A kaposvári nő egy két családi házból álló épületegyüttesben 30-40 fő idős, több esetben ágyhoz kötött embert látott el, hosszú időn keresztül, számos foglalkozási szabályt szándékosan megszegve.

Leesetek az ágyról

Az illegális idősotthont fenntartó nő a gondozás során a mozgásképtelen betegeknek nem biztosított megfelelő betegágyat, akik emiatt visszatérően leestek a nekik biztosított egyszerű, ágyrács nélküli heverőkről.

Ilyen ágyakon feküdtek a betegek

Forrás: ugyeszseg.hu

Rühesek voltak a betegek

A nő nem gondoskodott az egyik idős, cukorbeteg diabéteszes étrenddel való ellátásáról, amely az idős asszony súlyos rosszullétéhez vezetett. Ezen túlmenően több idős gondozott egészségét azzal sértette, illetve tette ki közvetlen veszélynek, hogy az illegális idősotthonban sorozatosan visszatérő rühességnek csak a tüneti kezelését látta el.

Borzasztó körülmények közt éltek az idősek

Forrás: ugyeszseg.hu

Covidos lett az egyik gondozott

A covid-19-járvány harmadik hulláma 2021 márciusában az illegálisan működő idősotthont is elérte, és annak ellenére, hogy az egyik gondozott igazoltan megfertőződött, a nő semmilyen érdemi intézkedést nem tett annak érdekében, hogy a gondozottakat, illetve az ott dolgozó ápolókat megóvja a megbetegedés közvetlen veszélyétől.

A fia is közbelépett

Az idősotthont végül a hatóságok egy közérdekű bejelentés alapján járványügyi zárlat keretében kiürítették, és a gondozottakat állami fenntartású otthonokban helyezték el. A nő fia azonban a hatóságok járványügyi intézkedését, így különösen a gondozottak elszállítását agresszív, fenyegető viselkedésével akadályozta, ezért ő járványügyi védekezés akadályozásának bűntette miatt áll Kaposvári Járásbíróság elé.  

Helyszíni felvétel az illegális idősotthonban

Forrás: ugyeszseg.hu

Vádat emeltek a nő ellen

Az ügyészség a vádiratban az asszonnyal szemben végrehajtandó szabadságvesztést, foglalkozástól való végleges eltiltást és közügyektől eltiltást, míg fiával szemben pénzbüntetést indítványozott.

Ez is érdekelhet

73 milliót csalt ki gondozattjaitól a szociális intézmény illegális vezetője

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a kaposvári otthonról – Forrás: ugyeszseg.hu