A Központi Statisztikai Hivatal nemrég kiadott adatai alapján összeállt Magyarország legdrágább községeinek listája. Ezeken a településeken alaposan a zsebébe kell nyúlnia a vásárlónak, ha házat akar venni. Az ország legdrágább falvai a Balatonnál és Budapest környékén vannak.

Két fontos lista

A friss adatokról annyit érdemes tudni, hogy ezek valójában 2021. évre vonatkoznak, hiszen a statisztikai hivatal ezeket publikálta legutóbb. Két listát osztunk meg az olvasóinkkal. Az egyiken azok a községek szerepelnek, ahol egy év alatt tíznél több adás-vétel történt, a másikon pedig az összesített listát, amely nem tesz különbséget a végrehajtott tranzakciók száma alapján. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ahol sok ingatlant adtak el

A tíznél több tranzakciót számláló települések listáján három balatoni település mellett kizárólag Budapest környéki települések találhatók. A dobogóra Szántód, Üröm és Nagykovácsi került fel. A teljes lista így néz ki:

Top 10 legdrágább magyar község listája, ahol 10-nél több ingatlan adás-vétel történt 2021-ben

 1. Szántód
 2. Üröm
 3. Nagykovácsi
 4. Alsóörs
 5. Csopak
 6. Budajenő
 7. Herceghalom
 8. Leányfalu
 9. Telki
 10. Solymár

Top legdrágább községek a Balatonnál

A lista alapján elmondható, hogy a Balaton top 3 legdrágább községe: Szántód, Alsóörs, Csopak. A többi település Budapest budai agglomerációjában található.

Még mindig Budapest a legdrágább

A fővárosi árakkal összehasonlítva elmondható, hogy Budapest tizedik legdrágább utcájában 2021-ben 1,39 millió forintba került egy négyzetméternyi ingatlan, a legdrágább faluban pedig 950 ezerbe került ugyanebben az évben egy négyzetméter. Az átlagárak alapján tehát a budapesti menő kerületek jóval drágábbak a legdrágább községek átlagárainál. Ide kapcsolódik: Térképen Budapest 10 legdrágább utcája, itt vesznek lakást a milliomosok, döbbenetesek az árak

Top 10 legdrágább magyar község listája az eladott lakóingatlanok alapján 2021-ben

 1. Ábrahámhegy
 2. Remeteszőlős
 3. Tihany
 4. Szántód
 5. Üröm
 6. Nagykovácsi
 7. Felsőörs
 8. Dörgicse
 9. Zánka

Kakukktojás

Ezen a listán hat balatoni, három Budapest környéki és egy osztrák határ menti település, Zsira szerepel. A kakukktojásként megjelenő, határ menti település negyedik helyen végzett, vélhetően az osztrák sógorok nyomták fel az ingatlanárakat. A top háromba két balatoni település mellett mindössze egy Budapest környéki község, Remeteszőlős fért be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budaörs madártávlatból – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu