Közel 700 millió forintos turisztikai fejlesztés alapkövét tették le pénteken Tihanyban: a Csokonai-ligetben új tanösvényt alakítanak ki, megújulnak a teraszkertek, valamint az apátsági lépcső.

Milliárdokról beszélhetünk

A fejlesztés részben uniós, részben hazai forrásból megvalósuló, összesen 1,9 milliárd forintos beruházás elemeként jön létre – mondta Tósoki Imre. Tihany polgármestere arról is beszélt, hogy az összegen belül 1,2 milliárd forintból gazdálkodik az önkormányzat, 700 millió forintból pedig az apátság végzi a felújításokat.

Őszre már minden szép lesz

A beruházások részeként már megkezdték a tihanyi művészeti élményház megvalósítását, valamint a Visszhang domb karbantartását, az újonnan megkezdett fejlesztéssorozat pedig jövő héten indul az apátsági lépcső bontásával. A munkálatok befejezése a tervek szerint idén ősszel várható.

Különleges tanösvény

A Csokonai ligetben alakítják ki a nyelvemlék-tanösvényt, amely a magyar irodalom jeles alkotóinak állít emléket, az apátsági lépcsősor mellett az apátság ezeréves történetét bemutató kőelemeket helyeznek el.

40 újdonság

A település 2030-ig megfogalmazott fejlesztési stratégiája összesen 40 beavatkozást tartalmaz, amelyek eredményeként megújul Tihany turisztikai kínálata.

Új arculatot építenek

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója úgy fogalmazott, hogy Tihany „turisztikai szempontból nemzetközi szinten is értékesíthető település”. A beruházásnak köszönhetően pedig a település új arculatát meghatározó infrastruktúra jön létre.

Középpontban az apátság

Mihályi Jeromos, a Tihanyi Apátság perjele a közös gondolkodás és a tevékenykedés fontosságát emelte ki. Az apátság értékeit a fejlesztésnek köszönhetően három helyszínen, a múzeumban, a Csokonai-ligetben és a Belső-tó partján lehet majd megismerni.

Hallott már az apástság söréről?

A Tihanyi Levendulás Búzasör egyedi sörkülönlegesség. A bencés szerzetesi hagyomány része a földműveskultúra, amelyet az Apátsági Majorságban folytatnak az itt élő szerzetesek. Gondosságuknak köszönhetően, a Tihanyi Bencés Apátság gyógynövény kertjéből származó levendulával készült sör minden kortyát áthatja az 1000 éves tradíció.

Balatoni reneszánsz

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy vélte, hogy a Balaton az elmúlt években reneszánszát éli, ezért szerinte kiemelten fontosak az új vendégkört is megcélzó tihanyi fejlesztések.

Kiemelt kép: Tihanyi apátság