Potocskáné Kőrösi Anita büszkén pózolt az előtt a településnév-tábla előtt amelyet Balatonszabadi határán állítottak fel. Rovásírással írták ki a település nevét augusztus 20-a alkalmából.

Magyar virtus

Mi, magyarok a történelmünk folyamán megvívtunk rengeteg csatát. A magyar virtus és kitartás, a küzdeni akarás segítette nemzetünket az évszázadok alatt, hogy még a legvészterhesebb időkben is kihúzzuk magunkat – írja közösségi oldalán Potocskáné Kőrösi Anita. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Magyarságtudat

A Jobbik országgyűlési képviselője büszkén pózol azelőtt a településnév-tábla előtt amelyen rovásírással szerepel Balatonszabadi neve. Úgy fogalmaz, hogy nálunk a „magyarságtudat apáról fiúra szállt, az ősi hagyományokat az asszonyok adták át a leányoknak. Hiába tépázta a történelem szele a nemzet zászlaját, a piros-fehér-zöld lobogó kiállta még a legviharosabb szeleket is”.

A 302. tábla

A 302. tábla ma, az államalapítás ünnepén Balatonszabadiban lelt otthonra – én ezzel kívánok Magyarországnak és minden magyarnak hitet, reményt, boldogságot és egy szebb jövőt! – véli a politikus, aki most szeretne az ellenzék képviselőjelöltje lenne a 2020-as országgyűlési választásokon.

Aktív politikus

A civilben közgazdász Potocskáné Kőrösi Anita 2014 és 2018 között Siófok alpolgármestere volt. 2016 szeptemberében csatlakozott a Jobbikhoz. 2018 óra országgyűlési képviselő és a gazdasági bizottság tagja. Jelenleg részt vesz az ellenzék előválasztásán.

Mi az az előválasztás?

Augusztus 23-tól elstartolt az ellenzéki előválasztás ajánlásgyűjtése. Az összefogás pártjai (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közös közleményben tájékoztattak arról, hogy augusztus 22-én az utolsó nyilvántartásba vételi kérelem hiánypótlási határideje is lejárt, így kialakult a jelöltek végleges listája: 7 miniszterelnök-jelöltet, 13 jelölő szervezetet és 265 jelöltet vettek nyilvántartásba. Az ellenzék így választja ki a körzetenként egy közös jelöltet, akik jövőre indulnak a kormánypártokkal szemben az országos választásokon.

Rovásírás-táblák, a településnek nincs beleszólása

Az első ilyen tábla 2010 júliusától a Rovás Alapítvány a közútkezelés és táblaállítás szakembereinek és hatóságainak segítségével kidolgozta a rovásos közúti tájékoztatótáblák állításának ügymenetét. Az érintett településeknek nincs beleszólása abba, hogy kihelyezésre kerüljön-e a tábla, azt gyakorlatilag automatikusan engedélyezi a közút kezelője.

Erdélyből indul

A rovásos helynévtáblák története 1990-ig nyúlik vissza, mikor helyi kezdeményezésre felállították Székelykeresztú fémből készült táblája, amit nem sokkal később a helyi RMDSZ eltávolíttatott. Ezt követően több egyedi magán és önkormányzati kezdeményezés történt rovásos helynévtábla állítására, többnyire a Székelyföldön.

Valódi írás

A székely–magyar rovásírás alapvetően alfabetikus írás, amelynek egyes elméletek szerint szótagjelei, szó- és mondatjelei is vannak. Jellemzője, hogy minden hangra külön jelet alkalmaz. A székely-magyar rovás a kialakulásától kezdve folyamatosan használatban lévő, ma is élő írás.

A poszt