1300 kiló harcsa pusztult el ebben a hónapban a Velencei-tóban a nagy meleg miatt. A Balaton átlagvízszintje 74 centire süllyedt.

Fürödni lehet, de a halakra már veszélyes

Miközben a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízi sport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról megfelelő minőségű a halak számára veszélyes állapot alalkult ki a nagy meleg miatt. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit és az aktuális viharjelzést ide kattintva éred el.

Harcsáknak annyi

Augusztus második hetében kezdődött a halpusztulás szinte kizárólag a harcsa fajt érinti, a faj teljes korosztályát sújtja, a legnagyobb arányban az 5-20 kilogramm közötti egyedeket. Az elmúlt másfél hét alatt 1300 kilogrammnyi haltetemet gyűjtöttek össze és szállítottak el ártalmatlanításra.

Jön az eső, kérdés, hogy mennyi

A hétvégére jelzett csapadék „stabilizálhatja a vízrendszereket” – írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10-63 milliméter közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik majd. A Tisza vízgyűjtő területén is csapadékot várnak a szakemberek, elsősorban a szlovákiai és a magyarországi részeken, ahol akár 50-74 milliméternyi csapadék is hullhat szombat és kedd között.

Szombattól

Szombaton a hidegfront átvonulásával többfelé fordulhat elő záporeső, zivatar. A legfrissebb előrejelzés szerint „az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal” a következő 6 napban főleg a középső és keleti országrészben, területi átlagban jelentős mennyiségű csapadék érkezhet.

Duna

 A legfrissebb vízállás-előrejelzések szerint a Dunán Budapestnél szombattól határozott vízállás-emelkedés valószínűsíthető. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ágon a folyamatos szivattyús vízpótlás még mindig szükséges.

Balaton

A Balatonon szerda reggel 74 centiméter volt az átlagvízállás. Kiemelték, hogy az alacsonyabb vízszint a vízminőséget nem rontja.

Sokan fürdenek Alsóörsnél

Balatonkörnyéke.hu

Velencei-tó

A Velencei-tó reggel 56 centiméter volt, alacsony vízszintje mellett az oxigénellátás kritikus fontosságú. Ezt jelen pillanatban sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti. A friss mérések szerint az oxigéntelítettség a tavon 86 és 100 százalék között van, ami a halak életfeltételeit tökéletesen kielégíti – áll az OVF közleményében. Erre reagáltak fentebb a horgászok.

Címlapfotó: Balatonkörnyéke.hu