Fél év börtönt kapott az a férfi, akit gyorsított eljárásban állítottak bíróság elé. A 70 éves ember kalapáccsal törte be a kutyája koponyacsontját.

A haszonállatok miatt lett a baj

A férfi két kutyát, illetve nyulakat és szárnyasokat is tartott a lakóhelyén, azonban egyik kutyája júliusában több nyulat, majd néhány nappal később egy libát is elpusztított.

Fémkalapáccsal támadt a kutyára

Mialatt a férfi a kutya által elpusztított állatokat földelte el, rendkívül indulatossá vált, és a kutyát a kiásott gödörhöz húzta, majd bosszúból egy fémkalapáccsal két alkalommal is fejbe ütötte.

A szomszéd szólt

A további bántalmazással csak azért hagyott fel, mert a vonyító állat hangját hallva a szomszédja értesítette a fonyódi rendőröket.

Súlyosan megsérült a kutya

Az ütések következtében a kutya fejbőre felszakadt, a koponyacsontja szilánkosra tört, a kutya életét a szakszerű állatorvosi ellátás mentette meg. Az állatot a bántalmazást követően egy menhelyre szállították, ahol a további orvosi kezelést és megfelelő ellátást kapott.

Gyorsított eljárás

A Fonyódi Járásbíróság hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bűnösségét beismerő férfit. Az ítéletet az ügyészség és a védelem is tudomásul vette.

Nógrádban is bíróság elé kerül egy állatkínzó

Volt állatorvos ellen emeltek vádat állatkínzás miatt Nógrád megyében, a férfi olyan méltatlan körülmények között tartotta haszonállatait, hogy nagy részük lesoványodott, megbetegedett, sőt több el is pusztult.

Pusztultak az állatok

A volt állatorvos a vád szerint a Nógrád megyei férfi 2020 februárjában állattartó telephelyén harminckilenc szamarat és mintegy ötven, különböző fajtájú juhot tartott, melyek gondozására, ellátására és állatorvosi vizsgálatára nem fordított kellő figyelmet, megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt, vizet nem kaptak. Mivel a szamarak patájának megfelelő ápolása is elmaradt, ez olyan mértékű ízületi elváltozást eredményezett, hogy a szamarak járásképtelenné váltak, közülük hét el is pusztult. A szükséges gondozás elmulasztása miatt több juh is rühös lett, rendszeres nyírásuk, körmölésük szintén nem történt meg.

Már nem orvos

Az egykori állatorvos kamarai tagságát a Magyar Állatorvosi Kamara 2016-ban felfüggesztette, az állategészségügyi szolgáltatói engedélyét bevonta.

Könnyen lehet, hogy börtönbe kell menjen

A volt állatorvost korábban már felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték állatkínzás miatt, az ügyészség most indítványt tett a szabadságvesztés végrehajtásának elrendelésére és az állatorvosi tevékenység gyakorlásától történő végleges eltiltására.