14 és fél fokot mértek Fonyódon. Amióta nyilvántartják az időjárási adatokat soha nem volt még ilyen meleg ezen a napon. A Balaton is megbillent az erős szél miatt

Jég után melegrekord

Három napja még csaknem befagyott a Balaton, csütörtökön azonban megdőlt a melegrekord a tó partján. Fonyódon 14 és fél fokot mértek.

Az erős szél is bekavart

Közben erős déli szél fújt, Siófoknál 90 km/h-t mértek. Itt volt a legerősebb a térségben.

Egy 2007-es csúcs dőlt meg

Az eddigi csúcsot 2007-ben jegyezték fel, akkor 14,4 fok volt január 21-én – mondta Zsikla Ágota meteorológus a likebalaton.hu-nak.

Megbillent a Balaton

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság weboldalán csütörtökön 14 órakor közölt adatok szerint olyan szinten megbillent a tó vize, hogy a Keszthelyi-öböl egyes részeiről a tó másik végébe, a keleti medencébe került.

57 centis különbség

A csütörtöki átlagos 117 centiméteres vízszinthez képest Keszthelyen 85 centimétet, Fűzfőm viszont 142 centiméteres volt 14 órakor a vízállás, ami 57 centiméteres különbség. A keleti partvidéken, például Balatonfűzfőn vagy Balatonekenesén a víz alá kerültek egyes partszakaszok.

Ennél volt már komolyabb billenés is

11 hónappal ezelőt voltt hasonló jelenség, akkor 82 centiméter volt a kilengés a hazai tó nyugati és keleti partja között.

A túl erős nyugati szél sem jó

A Ciara vihar Nyugat-Európa felől érte el akkor Magyarországot, miközben a Balatonnál a jellemző szélirány a nyugati és a Bakony felől érkező északnyugati, ilyenkor hirtelen veszélyes vihar jön létre és megjelennek a déli parton az ingatlanokat veszélyeztető nagy hullámok.

A szokatlan irányból fújó szél váltja ki

Délnyugati szélirány sokkal ritkábban fordul elő, ilyen esetben tapasztalható a Balaton két széle közötti kilengés a víztükrön, aminek hatására Balatonkenese térségében magasabb a vízállás, mint Keszthelynél.

Vasárnap újra lehülés kezdődik, hó is lehet

Vasárnap is többfelé beborul az ég. Sokfelé számítani kell csapadékra: eleinte főleg esőre, melyet a nap folyamán nyugat felől egyre több helyen havas eső, havazás válthat fel. A reggeli órákban a Dunántúlon néhol ónos eső sem kizárt. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 6, a legmagasabb hőmérséklet plusz 2 és 11 fok között alakul.

További különleges balatoni hírekért kattintson ide.

Kiemelt kép: MTI/Varga György