Egy tihanyi művész egy gyönyörű hattyút festett egy galéria falára, de nem sokkal később az önkormányzat visszafestette a falat fehérre. Mint írta, a vissszafestés azért történt, mert egy településképi rendelet szabályozza, hogy az épületek hogy nézhetnek ki.

Visszafestették a falat

„Falfestés ide nem való” – ez volt az indoklása a tihanyi főépítésznek, aki megtiltotta, hogy a TakerOne nevű utcai művész egy hattyút hagyjon egy galéria fehér falán. A művész a napokban festette fel a hattyút, a rajz pedig a jövő héten eltüntetésre kerül. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem engedte a polgármester

A művész azt írta a Facebook-bejegyzésében, hogy Tihany főépítésze és a polgármester utasítást adott rá, hogy újra fehérre fessék a falat. Az indok az volt, hogy „településképi rendelet szabályozza, hogy az épületek hogy nézhetnek ki, még akkor is, ha teljesen privát területen található a fal”.

Művészeti galéria udvarán festett

A művész nem érti, hogy a polgármester miért nem engedte a falfestést, pedig a hely, ahová a hattyú került, egy művészeti galéria udvarán van. A festő idézte a posztjában a főépítész szavait: „falfestés ide nem való”.

Kellett volna az engedély

A művész arról is írt a bejegyzésében, hogy tudja, hogy vannak bizonyos szabályok, amiket be lehetett volna tartani. „Persze, a galéria tulajdonosainak engedélyt kellett volna kérniük (amit elvileg nem kaptak volna meg), mielőtt festmény kerül a falra, és persze nem kértek, mert hát ki számít ilyen problémákra?” – írta a bejegyzésében.

Nem logikus szerinte

A művész szerint nagyon is antipatikus, hogy az „emberek vannak a falakért/épületekért”, és ez számára nem is egy logikus megközelítés. Szerinte egy teljesen visszafogott dizájnt választott a rajzhoz, ami illeszkedett is a környezetbe, és még a témája is a Balatonhoz kapcsolódik.

Le van írva a papírra

„Mindenkinek tetszett, aki ezen rövid idő alatt láthatta. De mivel valahol egy papírra az van leírva, hogy egy fal az márpedig fehér, Tihany hattyú nélkül marad” – zárta bejegyzését TakerOne.

Valóban vannak kitételek

Tihanyban egyébként tényleg vannak a település külsejét szabályozó rendeletek, amelyek néhány kikötést is tartalmaznak. Ilyen feltétel például, hogy egy épületen csak egymással harmonikus színek alkalmazhatók vagy hogy a vakolt házfalak felületeinek fehér és világos színűnek kell lennie, hogy alkalmazkodjanak a környezethez.

Szólni kell, ha változtatás történik

Abban az esetben, ha a balatoni településen változtatás történik, településképi bejelentési eljárást kell indítani. Minden olyan változtatásról, ami közterületen, közforgalom által használt területen, vagy közforgalom céljára átadott magánterületen zajlik, bejelentést kell tenni. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mutatjuk a festő teljes bejegyzését

Kiemelt kép: Falra festett hattyú – Forrás: Facebook