Aggódnak a balatonvilágosi nyaraló- és háztulajdonosok: attól tartanak, hogy a nyugalom csöndes szigetéből motorberregéstől és bulizástól hangos szórakozóhellyé változtatja a településen készülő vízi élménypark.

Bérbe adnak egy strandszakaszt

Vízi élménypark létesítése borzolja a kedélyeket Balatonvilágoson – írja helyszíni riportjában szerda reggel a Blikk. A világosi képviselő-testület februárban döntött arról, hogy egy cégnek évi 1,3 millió forintért bérbe ad egy kis szeletet a strandszakaszból. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jetskik, motorcsónakok járhatnak

A kis szakasz, mint kiderült, arra kell, hogy onnan kishajók szállítsák a parttól nagyjából 100 méterre felállított, 100 négyzetméteres alapterületű stégre a szórakozni vágyókat. Ott kezdődik a 300-400 méter hosszú, a parttal párhuzamosan kijelölt pálya. A bójasorokat már felhúzták, közben munkások oszlopokat állítanak a vízben. Itt aztán, elvileg, jetskivel és motorcsónakkal zajlik majd a szórakoztatás.

Motorbőgés, sikongatás

A helyiek attól tartanak, hogy a vízen létesülő élménypárt tönkreteszi a partszakaszt, állandó lesz a zajszennyezés, szüntelenül bőgnek majd a motorok, sikongatnak az emberek és szól a zene.

Reggeltől estig

A világosiak egyebek mellett attól tartanak a Blikk szerint, hogy „elektromos vízipisztolycsaták zajától lesz hangos a mindig a csendjéről ismeretes aligai és világosi part. A motorberregést több százan hallgathatják reggeltől estig a domboldali házakból is”.

Nem akarják

Horváth Bence, a beruházás ellen tiltakozó Aligai Fürdőegyesület kommunikációs referense úgy fogalmazott a Blikknek, hogy „az engedély 7 ezer négyzetméter alapterületű víziparkra szólt, ebből viszont 19 ezer négyzetméter lett”. Hozzátette, „ez azonban csak egy a sok probléma közül, amiért az itt élők és a nyaralók nem akarják a zajos vízi attrakciót”.

Búcsú a mindennapos úszástól

A bulvárlap több helyit is megszólaltatott, egy nyugalmazott kardiológus például attól tart, hogy „búcsút mondhat” mindennapos nyári úszásának, a bójasor ugyanis a parttól alig 100 méterre elvágja az utat a mélyebb víztől. „Átúszni nem lehet a bóják között, mert ott járnak majd a motorcsónakok, a jetskik. Nekem marad a kis víz, abban viszont nem lehet úszni. Pedig nincs egészségesebb sport az úszásnál”, tette hozzá.

Peca off

Mások a horgászat ellehetetlenülése miatt panaszkodnak. Egyikük úgy fogalmazott, „a pecások megvették előre az éves engedélyüket 50-60 ezer forintért, most meg majd nem dobhatnak be a partról, csónakkal pedig kilométereket kell kerülniük”.

Először nemet mondott, majd támogatta

A helyiek egyébként úgy tudják, hogy Takács Károly polgármester először nemet mondott az ötletgazda vállalkozók megkeresésére. Nem sokkal később azonban már támogatta a terveket.

Nem válaszoltak

Azt, hogy miért gondolta meg magát, a Blikk sem tudta meg, mert a polgármester nem kívánt válaszolni a kérdéseikre. A víziparkos vállalkozók pedig később ígértek válaszokat a lap érdeklődésére. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: nagy a felháborodás a készülő élménypark miatt – fotó: az Aligai Fürdőegyesület hivatalos Facebook-oldala