Emeletes motorvonat közlekedik a Balatonnál szombattól – írta közösségi oldalán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai és parlamenti államtitkára szombaton. Schanda Tamás bejegyzésében kijelentette: „a járvány harmadik hullámát letörtük.

Megújult a balatoni közlekedés

A magyar tenger kényelmes és biztonságos megközelítése érdekében az elmúlt években több mint 300 milliárd forintot fordítottak a balatoni térség közlekedésfejlesztésre. Hazánk egyik legkedveltebb turisztikai célpontját autón, vonaton, autóbusszal vagy biciklin is rövidebb idő alatt, fennakadások nélkül érhetik el, járhatják körbe az ide látogatók. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

600 ülőhelyes járművek

Az államtitkár kiemelte: a budapesti elővárosi forgalomban már tíz emeletes motorvonat üzemel, a 600 ülőhelyes vonatok először szombaton szállítanak utasokat a nyugati országrészben.

Fonyódon közlekedik a Jégmadár expressz

„Az idei idegenforgalmi főszezonban a hétvégéken közlekedő Napfürdő expresszvonat Szolnok és Fonyód között, a Jégmadár expresszvonat pedig Szob és Fonyód között jár emeletes KISS motorvonattal. Ezzel teljesen új összeköttetés jön létre a Dunakanyar felől a Velencei-tó érintésével a Balatonig” – közölte az államtitkár.

Folyamatosak a fejlesztések

Schanda Tamás hangsúlyozta: a fejlesztések nem értek véget, „töretlen lendülettel” folytatják a munkát a Balatonnál élők és a nyaralók érdekében.

Átadták a villamosított pályát

Mint korábban beszámoltunk róla, átadták az észak-balatoni vasútvonal villamosított, Szabadbattyán és Balatonfüred közti szakaszát. A vasútvonal 55 kilométeren megújított szakaszán szombattól már villamos vontatással járhatnak a vonatok.

Fejlesztik a következő szakaszt

Az északi-parton előkészületben van az összesen mintegy 106 kilométeres Balatonfüred – Tapolca – Keszthely és Tapolca – Ukk vonalszakaszok felújítása, villamosítása is. A közbeszerzésben már beérkeztek az ajánlatok, az eredményes eljárás esetén meg is kezdik a tervezést és az engedélyeztetést.

Modern vasutat álmodtak meg

“A távlati cél a Balaton teljes körbejárhatóságának megteremtése környezetbarát, a tájba illeszkedő vasúttal” – emelte ki Mosóczi László, Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

436 kilométeren fejlesztettek

Mosóczi László azt is elmondta, hogy 2010 óta hat vonalszakaszon, összesen 436 kilométeren történtek fejlesztések, és a kivitelezők jelenleg is dolgoznak Püspökladány és Biharkeresztes között. Közölte, hogy a villamosított szakaszok hosszát 2750 kilométerről mostanra 3200 kilométer közelébe növelték.

Együtt dolgozik a MÁV és a Volán

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a versenyképes közösségi közlekedés érdekében elengedhetetlennek nevezte a vasúti és közúti kínálat integrálását. Ezt szolgálja a MÁV és a Volán integrációja. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay