Idén június 24-től 26-ig rendezik meg a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált. Az immár tizenhat éves rendezvényen koncertet ad Snétberger Ferenc, a Venti Chiavi Trió és Pusztai Antal.

Füreden rendezik meg a Nemzetközi Gitárfesztivált

„Nehéz másfél év van mögöttünk, a járványhelyzet tavaly a Balatonfüredi Gitárfesztivál megrendezését is lehetetlenné tette. A szervezés több hónapos munkája még mindig bizonytalanságban telt, de egyre inkább látszott, hogy idén, ha visszafogott keretek közt is, de ismét szólhat a gitár a Balaton partján” – idézte Eötvös József Liszt-díjas gitárművészt, a fesztivál művészeti vezetőjét a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez lesz a nyitóesten

A nyitóesten, június 24-én a 2019-ben a világ legnagyobb nemzetközi versenyén, az amerikai GFA-n második helyezett Venti Chiavi Gitártrió, Ritter Zsófia, Tóth Álmos és Kormos Balázs közös formációja ad koncertet.

Tekintélyes gitárművészek adnak koncertet

Másnap Pusztai Antal műsora klasszikus zenéről és a jazzről fog szólni: a gitárművész mindkét műfajban nyert komoly nemzetközi versenyeket. A Bécsben élő művész számos világsztárral játszott egy színpadon, köztük volt Pat Metheny és BB King is; balatonfüredi fellépése után két héttel, július 7-én a Grammy-díjas gitárossal, Lee Ritenourral fog közös koncertet adni Montreux-ben.

Csak profik lépnek fel

A fesztivál záróestjén Snétberger Ferenc játszik. A Kossuth-díjas, Berlinben élő gitárművész a közelmúltban a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét is kiérdemelte.

Ingyenes az esemény

A koncertek ingyenesek, de a helyszínek korlátozott befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötöttek. Részletek és regisztráció a https://balatongitar.hu/ oldalon. A fesztivál Balatonfüred Önkormányzata és az NKA támogatásával valósul meg.

Fontos esemény

A Balatonfüred Nemzetközi Gitárfesztivál Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye, amely az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit. Az elmúlt 15 évben (2006 és 2021 között) a világ 34 országának fellépői látogattak el a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválra.

Több mint 1 millió néző

A fesztivál szervezői szerint az elmúlt évek során közel másfél millió ember látogatott el az eseményre, és érezte jól magát a gitárosok körében. A program és a koncertek különbözősége széles célcsoportot vonz: a nézők és a fellépők közös szenvedélye a zene és a klasszikus gitár szeretete.

2006 óta mindig megrendezik a fesztivált

2006 óta minden év június utolsó hetében kerül megrendezésre a gitárfesztivál Balatonfüreden, amely kiváló környezetet biztosít a koncerteknek és a szórakozó tömegnek. A 2021-es fesztivál időpontja: 2021. június 24 -26.

Két Guinness-rekordot is megdöntött a fesztivál

A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál nevéhez fűződik két egymást követő év „A világ leghosszabb koncertje” Guinness World Rekordjának sikeres felállítása: 2007-ben 192 órával, illetve 2008-ban 216 órával. A kísérletekben „Fogd a gitárod és gyere játszani” felhívás keretében zeneiskolás korú gyerekektől a külföldi művészeken át, műfaji határok nélkül 2007-ben közel 800 fő, 2008-ban közel 1100 fő lépett színpadra – írja az esemény hivatalos oldala. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonfüredi gitárfesztivál – Forrás: Balatongitar.hu