Napokon belül megérkezik a kánikula, hétfőtől egészen csütörtökig durva forróság lesz napközben, de este sem fog sehol 20 fok alá hűlni a levegő. Az országos tisztifőorvos hőségriadót rendelt el és azt javasolja senki se sörözzön vagy fröccsözzön a hőségben.

Jön a hőhullám

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ne igyunk sört és fröccsöt

Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását, vagyis azt mondják, hogy ne sörözzünk, fröccsözzünk.

Ne menjünk napra 11-15 óra között

Azt is javasolják, hogy senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői – hangsúlyozták.

Ne ugorjon senki felhevült testtel vízbe

A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók se napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe – hívták fel a figyelmet.

70 fok is lehet a tűző napon álló autóban

Sose hagyjanak gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban, mert ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot! – kérték.

Légdugó a kéményben

A nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának veszélye is, mert légdugó alakulhat ki a kéményben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni.

40 fok közeli hőmérséklet

A hőség miatt Müller Cecília javasolta az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnaptól fokozódik a hőség. A jövő héten már 38 fokos maximumokat is mérhetnek és többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.

Meleg lesz szombaton is

Az előttünk álló hétvége is meleg lesz. Az Időkép.hu előrejelzése szerint szombaton napos-gomolyfelhős időben főként az ország középső harmadán alakulhatnak ki záporok, zivatarok, nyugatabbra kevesebb helyen. Keleten, északkeleten nem várható csapadék. Többfelé megélénkül a szél, mely a Dunántúlon északnyugatira fordul, itt északnyugaton erős lökések is lehetnek, zivatarfelhők környezetében pedig viharossá fokozódhat a légmozgás. A csúcshőmérséklet 27 és 35 fok között alakul, a Dunától keletre lesz melegebb.

Vasárnap is hőség lesz

Vasárnap a napsütés lesz túlysúlyban, a megjelenő gomolyokból legfeljebb délkeleten fordulhat elő kevés zápor, esetleg zivatar. A légmozgás többnyire gyenge, mérsékelt marad. Kora reggel 14-20, délután a legmelegebb órákban 30-36 fok várható. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Müller Cecília, országos tisztifőorvos – BK-montázs