A Balaton nyugati felében több helyről jeleztek algásodást az elmúlt napokban, de hétfő kora délutánra elfújta a szél a vízfelszínen lebegő algákat. Vörös Lajos, a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatója azt közölte, hétfő délelőtt még észlelték az algákat.

Természetes folyamat

Mióta a tó vizének hőmérséklete 20 Celsius fok fölé emelkedett, megjelentek a nyári időszakra jellemző kékalgák és fecskemoszatok.

Tömeges algásodás

Június elejétől folyamatosan emelkedik a víz a-klorofill koncentrációja, ami a benne lévő algák tömegét mutatja. A fürdővízben megengedhető a-klorofill koncentráció Magyarországon 50, az Egészségügyi Világszervezet elvárásai szerint 75 mikrogramm literenként.

Határérték alatt

Az algásodást mutató balatoni helyekről vett vízmintákban hétfőn 26 g/L a-klorofill koncentrációt mértek, ami bőven alatta marad a megengedett értéknek – közölte a kutató.

Alga mindenhol

Lombár Gábor, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke azt mondta, hogy a Balaton nyugati felében, Badacsonytól Fonyódig kezdetben szórványosan, majd vasárnap délutántól szinte mindenhonnan jeleztek algásodást.

Tennivalók

A problémáról beszámolt az illetékeseknek, tájékoztatást kérve az algásodás mértékéről, az esetleges alga-toxin megjelenéséről és útmutatást arról, mi a teendő a következő forró napokon a tóparti strandokon, ha elszaporodik az alga.

Algásodás háttere

A felszíni vizekben az algaszaporodást leggyakrabban a foszfor és a nitrogén kínálat szabályozza. A nitrogén hiányát azonban a mérsékelt és a meleg égövön tenyésző nitrogénkötő kékalgák a légköri molekuláris nitrogén megkötésével kompenzálni tudják, ezért egyetlen tápelem, a foszfor az, amelynek túlkínálata nemkívánatos algásodáshoz vezethet, így volt ez a Balaton esetében is.

Zala-alga

Ismert egyéként az, hogy a világóceánok egyharmadán nem a nitrogén, nem a foszfor, hanem az oldott vas korlátozza az algák szaporodását. A Balaton vizutánpótlásának a felét a Zala folyó szállítja, ugyanakkor Zalaegerszeg városa mintegy hatvanezer lakosával és iparával a tó külső foszforterhelésének is közel felét adta a Zala folyó közvetítésével. 

Kiemelt kép: illusztráció