Elhunyt Benkő László. A zenész 77 éves volt. Rákbetegségben halt meg – erősítette meg Kóbor János, a zenekar énekese az MTI-nek.

A Facebookon jelentették be

Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt – írja az együttes Facebook-oldala.

Így írt róla az együttes

A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad.

Szombathelyről indult el

Szombathelyen született, de tanulmányait már a fővárosban kezdte el. Hét évig tanult zongorázni, emellett fuvolázni, trombitálni és ütőhangszeren játszani. Középiskolás korában a Próféta együttesben játszott, ez később egyesült egy másik gimnáziumi zenekarral, amelyben Kóbor János énekelt, így lettek a későbbi Omega alapító tagjai. Később mindketten lediplomáztak, Benkő közlekedési mérnök lett.

1962-ben alapították az Omegát

Benkő László 1962-ben alapító tagja volt az Omegának, amely minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara. Az együttesnek mind a 17 stúdiólemezén játszott; az Omega 1968-ban első kelet-közép-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. A csapat világszerte több mint 50 millió albumot adott el.

Saját albumokat is készített

1982 óta szólólemezeket is készített (Lexikon I., II., Ikarosz, Űropera, Omegamix, Impressio, Másik világ), emellett tévésorozatok, játékfilmek, balettek, színpadi művek zenéjét írta. 1992 és 1998 között a Hungaroton Gong Kft. lemezkiadó igazgatója volt.

Benkő László díjai, elismerései:

1970 – Yamaha fesztivál fődíja
1986 – Liszt Ferenc-díj megosztva a Omega együttes tagjaival
1995 – A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje
2008 – Zamárdi díszpolgára
2011 – Pro Urbe Budapestért díj – megosztva az Omega együttes tagjaival
2013 – Kossuth-díj megosztva a Omega együttes tagjaival
2013 – Mihail Alekszandrovics Romanov orosz nagyherceg Emlékérem
2018 – Fonogram Életműdíj – megosztva az Omega együttes tagjaival
2020 – Magyar Kultúra Lovagja

Egy élet munkáját tette tönkre a vírus

Kóbor János egy percig sem tagadja, rettenetesen el van keseredve. Úgy érzi, egy élet munkáját tette tönkre a koronavírus. A 77 éves énekes teljesen kizártnak tartja, hogy az Omega valaha talpra áll, hiszen az ő korukban már akár egy év kényszerpihenő is végzetes lehet – írja a Ripost.

Kóbor János a napokban beszélt Benkő Lászlóról

Ahogy arról a balatonkornyeke.hu-n is írtunk Kóbor János kitért arra is, hogy van most az Omega legendás billentyűse, Benkő László, akit az elmúlt két év testileg és lelkileg is rettenetesen megviselt.

A járvány nem állt meg

Meghalt 99, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4290 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.