Napok óta keresik a Balatonban azt a 17 és 18 éves fiút, akik szombaton tűntek el Balataonvilágosnál a vízben. Harmadik társukat ki tudták menteni.

Tragédia a Balatonon

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Balatonba fulladt két fiatalember. Már éppen indultak ki a tóból, amikor megtörtént a baj. Szombaton 19 óra 38 perckor érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy egy 17 és egy 18 éves bódvalenkei fiú eltűnt Balatonvilágosnál a vízbe.

Ketten elmerültek

Harmadik társukkal együtt indultak be úszni a Balatonba, és már kifelé tartottak egy szörfdeszkába kapaszkodva, amikor ketten elmerültek. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Megszólalt a szemtanú

Egy fiatal horgász alig száz méterről, a csónakjából nézte végig a fiatalok haláltusáját. „Távcsővel rájuk néztem, mindhárman egy szörfdeszkán ültek, közel 400 méterre voltak a parttól. Ekkor vettük észre, hogy beborultak az egyébként sima, fodrozódó vízbe. És láttuk, hogy a srácok között kitört a pánik” – mondta a Blikknek Nagyvári Márk.

Kapálóztak

„A deszka kezdett befelé sodródni tőlük, ők pedig kétségbeesetten kapálóznak. Rémisztő volt látni, azonnal indultunk feléjük. Csak egyikük tudott úszni, próbált segíteni a másik kettőn, akik teljes pánikban, rémülten kapaszkodtak belé. Őt is lenyomták a víz alá. Aztán a harmadik fiatalember kicsit eltávolodott tőlük és teli torokból kiabált segítségért. A másik két fiú feje még néhányszor felbukkant a vízből, azután az egyik, majd a másik is végleg elmerült”- mondta a szemtanú.

Hányt a csónakban

Harmadik társuk a part felé tempózott, őt egy horgászcsónakba emelték be. Az elsodródott szörfdeszkát pedig egy vitorláshajóval vitték a partra. A kiemelt fiú sokkos állapotban volt, sok vizet nyelhetett, többször is hányt a csónak oldala fölött. A parton mentő várta.

Látta a holttestet

„Mi a helyszínen köröztünk, ott, ahol a két srác elmerült. Bekapcsoltuk a szonárt. És volt egy pillanat, amikor megláttam az egyik fiút. Nagyjából egy három centiméteres alak jelent meg a kijelzőn, jól kivehetően, úgy láttam, a tó legalján, több mint három méter mélyen feküdt a test” – mondta Nagyváradi Márk.

3 napja kutatnak

A kiabálást látva több hajó is a közelébe sietett, de rendkívül gyorsan játszódott le minden. Már senki sem tudott segíteni. A rendőrök és a vízimentők néhány perc alatt a helyszínre értek, és egészen addig cirkáltak, amíg az éjszakai vihar félbe nem szakította a kutatást. Ám többet nem bukkant fel egyik test sem. Úgy vélték, a lemezes szerkezetű, és repedésekkel teli fenék rejtette el.

Egy hete mentek el a Balatonra

Az egyik eltűnt fia édesapja a tragédia óta a helyszínen kíséri figyelemmel a kutatást. „Éppen egy héttel ezelőtt, hétfőn jöttek le a gyerekek. Szabolcs még soha nem járt a Balatonnál, pénteken beszéltünk utoljára, azt mondta, nagyon élvezik a nyaralást. Minden nap fürdenek, semmi gond nem volt. Vasárnap vártuk volna haza, a szomszéd faluban lakó Norbival együtt” – mondta könnyezve az aggódó édesapa.

Nem nagyon tudtak úszni

„Nem tudtak túlságosan úszni, biztos, hogy maguktól nem mentek volna ilyen messzire a parttól. Az a nyavalyás szörfdeszka lehet az oka mindennek. Életben maradt társuk mondta, hogy a parton hevert, észrevették és azzal mentek be a vízbe. Biztos, hogy a szél sodorta be őket vagy négyszáz méterre” – csuklott el az édesapa hangja.

Feladta a reményt

Sándor azt mondja, már feladta a reményt, hogy élve nem kaphatja vissza a fiát. Viszont addig lesz a Balaton parton, míg nem találják meg a fiúkat.  A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet

“Ránéztem az arcára, akkor mondtam, hogy ez a miénk” – megszólalt az az édesapa, akinek gyermekei a Balatonba fulladtak, a férfi szerint fiai tudtak úszni

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Facebook/VMSZ