Állatkínzás miatt indult eljárás egy büntetett előéletű, 45 éves férfival szemben, aki egyáltalán nem gondoskodott kutyája nyílt sebének kezeléséről, sőt az állatot inkább kikötözte egy fához a közeli erdőben. A barcsi férfival szemben a Kaposvári Járási Ügyészség emelt vádat, majd a Barcsi Járásbíróság nem jogerősen egy év hét hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte az állatkínzót.

Volt egy 6 éves kutyája

Mint arról a Kékvillogó.hu hírportál is beszámolt, a bírósági tényállás szerint a 45 éves kálmáncsai férfi az otthonának udvarán tartotta a kb. 6 éves, keverék kankutyáját, amelynek észrevette, hogy megsérült a bal füle. A férfi nem gondoskodott a sérülésről, így a nyílt seb elfertőződött. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Balatontól délre történt az eset

Nem vitte állatorvoshoz

Súlyos hibát követett el a férfi, amikor nem kezelte az állat sérülését, és még egy állatorvost sem keresett fel vele. A gondatlanság miatt a seb csúnyán elfertőződött, de még ez sem érdekelte a kutyagazdit.

Kikötötte az erdőbe

Ezek után a férfi a már pokoli kínokban szenvedő kutyáját kivitte a közeli erdőbe, ahol kikötötte egy fához, majd megkérte egy vadász ismerősét, hogy lője le az állatot. Erre azonban nem volt képes a vadász, aki megtagadta a kérést.

Magára hagyta

Mivel a vadász nem volt hajlandó bántani az ebet, ezért a férfi azt találta ki, hogy akkor kikötözi a kutyát és ott hagyja az erdőben. Az állatot egy erdős területre vitte, fához kötötte, majd élelem és víz nélkül magára hagyta.

Ezzel a pórázzal kötötte a fához

A kutya kikötözéséhez használt zsineg – Forrás: Ügyészség

Megtalálták az állatot

Másnap a nyüszítést hallva egy helyi lakos megtalálta a kikötözött állatot, amelyet gyorsan ki is szabadított, majd a kutya a gazdája szomszédjának udvarára ment. Itt azonban a 45 éves férfi élettársa rátalált a kutyusra, amelyet hazavitt és egy oszlophoz kötötte.

Kihívta a rendőröket a szomszéd

Ezután a szerencsétlen kutyát több napig élelem és víz nélkül hagyták a kerítésnél, majd látva az állat szenvedését, a szomszéd értesítette a rendőröket. Nem sokkal a bejelentést követően az egyenruhások meg is érkeztek a helyszínre, azonban néhány perccel azután, hogy elengedték a kutyust, az állat elpusztult.

Börtönt indítványozott az ügyészség

A Kaposvári Járási Ügyészség azt indítványozta a Barcsi Járásbíróság felé, hogy amennyiben a büntetett előéletű férfi az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét, akkor őt ítéljék 1 év 7 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra.

Elítélték

Az elsőfokon eljáró Barcsi Járásbíróság végül az ügyész indítványát helyben hagyta, és egy év hét hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a 45 éves kálmáncsai férfit állatkínzás bűntette miatt. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a férfi enyhítéséért fellebbezett, így az ügy a Kaposvári Törvényszéken folytatódik. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay