Hiába a kormányrendelet, sokan védettségi igazolvány nélkül keresnek balatoni szállást a közösségi oldalakon. Úgy tűnik, vannak olyan tulajdonosok, akiket egyáltalán nem zavar a szabályszegés és a 3 milliós bírság, szívesen kínálják apartmanjukat a védettségi igazolvány nélküli vendégeknek. Úgy tűnik a Balatonnál semmi sem változott: a haszonlesők Zimmer Feri helyett ma védettségi igazolvány nélküli ajánlatokkal hakniznak.

Szállás, védettségi igazolvány nélkül

„Sziasztok! Olyan szállás (apartman) érdekelne ahol védettségi igazolvány nélkül is fogadnak! Balatonboglár és Balatonlelle! Augusztus 2-7-ig. 2 felnőtt és egy kis baba (1éves). Privát üzenetbe várom a lehetőségeket!” „Sziasztok! Július 28-augusztus 2. között keresnék 2 fő részére apartmant Balaton (vagy a Velencei tó) környékén. 15.000ft/éj körül. Illetve védettségi igazolvány nélkül” – több ilyen és ehhez hasonló hirdetéssel lehet találkozhatunk a balatoni szálláskereső Facebook oldalakon. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szállást keres egy hölgy védettségi igazolvány nélkül, több ajánlatot kap

Forrás: Facebook

„Írok privátban”

A posztok alatt több szálláskiadó csak annyit reagál, hogy „írok privátban”. Vagyis vannak olyan tulajdonosok, akik figyelmen kívül hagyják a kormányrendeletet és védettségi igazolvány nélkül is kínálnak szállást.

Nem félnek az ellenőröktől

A bátrabbak be is linkelik az apartmanjaikat, tehát egyáltalán nem tartanak attól, hogy bármelyik ellenőr ránéz az oldalra és súlyos büntetést szabhat ki rájuk. Pedig sokba kerülhet egy ilyen lebukás.

Újabb védettségi igazolvány nélküli szálláskereső, rengeteg ajánlatot kapott, de volt, aki szólt neki, hogy ez így nem jó.

Forrás: Facebook

3 millióra is bírságolhatnak

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint ha „a rendőri ellenőrzés során azt tapasztalják, hogy a szálláshely nem kéri el a védettségi igazolványt a vendégként bejelentkezőtől, és fogadják az illetőt annak ellenőrzése nélkül, továbbá, ha a szálláshelyen zenés, táncos rendezvényt tartanak, akkor megbírságolhatják a hely üzemeltetőjét. A bírság 200 ezer forinttól egészen 3 millióig terjedhet, illetve ugyanez vonatkozik arra is, ha a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező alkalmazottak nem viselnek maszkot”.

Bezárhatják a szállásokat

Ezen túlmenően ráadásul a szálláshelyet be is zárhatják a rendőrök, akár egy évre is. A kormány valószínűleg azért hozta meg ezt a rendeletet, mert április végén bejárta a sajtót, hogy egyes szálláshelyek nem fogják kérni a védettségi igazolványt a bejelentkező vendégektől.

Nem tesznek kivételt

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke hétfőn azt mondta, hogy nem fogják sehol sem beengedni azt a vendéget, akinek nincs igazolványa. „Kivételt senkivel sem tehetünk, viszont, ha ez az eset fennáll, szinte biztos, hiszen az üzleti etika is ezt kívánja, hogy a pórul járt vendég visszakapja az előleget”.

Visszakapják a pénzt

Flesch Tamás szerint ez azokra a vendégekre vonatkozik, akik már előzetesen lefoglalták a szállásaikat és előleget is fizettek. A kisebb, magánszállásoknál mi a helyzet, arról a szövetség elnöke nem beszélt.

A jobb helyek már elkeltek

Az elnök szerint rengeteg belföldi foglalás érkezett be, ha mindenki eljön és rendelkezik védettségi igazolvánnyal, 80 százalékos kihasználtsággal működhetnek majd a szállodák és a magánszálláshelyek. A jobb helyek már elkeltek. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció