Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait Balatonfüreden: a legjobb játékfilm Krasznahorkai Balázs rendezése, a Hasadék lett. A Post mortem négy, a Pilátus három, a Természetes fény alkotói pedig két kategóriában is nyertek.

Mobillal is készítenek már versenyfilmeket

A balatonfüredi Anna Grand Hotelben tartott gálán Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a magyar filmgyártás 120 éves évfordulója előtt tisztelegtek a fesztivál megrendezésével. Rengeteg mozgókép készül már akár telefonnal, ezeknek az alkotásoknak pedig bemutatkozási lehetőséget kell teremteni – fogalmazott. Ezt a célt szolgálja a Magyar Mozgókép Fesztivál is, amellyel hagyományt szeretnének teremteni. További kulturális hírek a Balaton partjáról ide kattintva!

A fődíj

A Magyar Filmakadémia tagjainak titkos szavazatai alapján a játékfilmek között Krasznahorkai Balázs elsőfilmes alkotása, az erdélyi magashegyi tájakon játszódó, a balladák hangulatát megidéző apa-fiú történet, a Hasadék kapta a fődíjat.

Ilyet tud egy magyar horror-thriller

Bergendy Péter első világháború után játszódó misztikus horror-thrillere, a Post mortem négy elismerést kapott: Nagy András lett a legjobb operatőr, Király István a legjobb vágó, Hujber Balázst a film díszletéért és látványáért, Hámori Dánielt pedig a legjobb maszkért ismerték el.

A legjobb tévéfilm

A legjobb tévéfilm Dombrovszky Linda alkotása, a Szabó Magda azonos című regényéből készült Pilátus lett. A film további két elismerést is kapott: Dombrovszky Linda kapta a legjobb rendezőnek járó díjat és Hámori Ildikó lett a legjobb női főszereplő.

Természetes fény

Két díjat vehettek át a Závada Pál azonos című könyve alapján készült Természetes fény című film alkotói. Az Ezüst medve-díjas második világháborús film forgatókönyvéért a rendező, Nagy Dénes kapott elismerést és a legjobb jelmezért járó díjat is ez az alkotás vitte el, Ágh Márton munkáját jutalmazták.

Díjazták a díszbemutatós filmet is

A legjobb elsőfilmes rendező Varsics Péter lett az Így vagy tökéletes című filmért, ennek az alkotásnak a díszbemutatójával kezdődött szerdán a fesztivál.

A legjobb főszereplő

A legjobb férfi főszereplőnek Gáspár Tibort választották a Béres József életéről szóló, Gyöngyössy Bence által rendezett A feltalálóban nyújtott alakításáért.

Cserhalmi György különleges elismerése

A legjobb mellékszereplő Cserhalmi György lett, aki a Rododendron című kisjátékfilmben (rendező Kovács Levente és Törcsi Levente) egykori állambiztonsági tartótisztet játszott.

A martfűi rém mégegyszer

A legjobb tévésorozat díjával a Sopsits Árpád azonos című mozifilmjéből készült A martfűi rémet ismerték el.

A díjazottak Kelemen Zénó szobrászművész alkotását vehették át

A legjobb kisjátékfilm Bozsogi János rendezése, a Kós Károly azonos című regényéből készült Ezerkilencszáztizenkilenc lett. A legjobb animációs film kategóriában a Világzabáló és visszaállító, Cakó Ferenc munkája győzött. A legjobb egyestés dokumentumfilm A mi Kodályunk lett Petrovics Eszter rendezésében. A legjobb rövid dokumentumfilmnek a Népirtás Pozsonyligetfalun című alkotást, Udvardy Zoltán és Géczy Dávid munkáját választották. A legjobb hangért Madácsi Imrét ismerték el (Pesti balhé, rendezte Lóth Balázs), a legjobb zeneszerző pedig Selmeczi György lett (Lángolj és világíts, rendezte Maksay Ágnes). A közönségfilm A taxis lett.

Gazdag program

A Magyar Mozgókép Fesztivál négy napja alatt csaknem 90 magyar filmet vetítettek Veszprém mellett Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös rendezvényén a filmvetítések mellett koncertekkel, kiállításokkal, beszélgetésekkel és számos további kísérőprogrammal várták a közönséget.

címlapfotó: Pesti Tamás