Szombaton rendezték a nyíltvízi úszóbajnokság első fordulóját, az Open Water Tournamenten a profik és az amatőrök Balatonfűzfő és Balatonalmádi között három és kilenc kilométeres távokon indulhattak.

Százak a vízben  

A közel 600 versenyzőt 20 vitorlás és 15 mentőhajó kísérte figyelemmel, az úszófolyosót hatvan bójából alakították ki és ötszáz méterenként iránymutató tábla segítette a tájékozódást. További balatoni sportos hírekért kattints ide!

Egy sorozat része

Az OWT-t a Budapest Urban Games-t 2014-ben megalapító csapat indította útjára azzal a céllal, hogy profi versenykörülményeket biztosítson Magyarország vizeiben az amatőrök számára is.

A győztesek

A kilenc kilométeres viadalon a legjobb időt Gálicz László érte el 1:50:37.48 órával, míg a nőknél Balogh Vivien 1:51:57.66 órás időeredménnyel ért célba.

A következő állomások

A sorozat július 17-én Pakson folytatódik, ennek az érdekessége, hogy a hét és 15 kilométeres versenyt 4 kilométer/óra sebességű sodrásban rendezik majd meg. Ezt követően augusztus 21-én Gyékényesen versenyeznek az úszók.

Ők szervezik a versenyeket – BUG

2014-ben alapították meg a Budapest Urban Games utcalimpiát, melynek célja a város sportjellegű használata és a helyi sportközösségek támogatása. 2017-ben ennek tudatában szervezték meg először a budapesti Duna-átúszást a Corvinus és BME egyetemek között. 2018-ban létrehozták a #beúszás – Duna-átúszó közösséget, melynek ma közel 200 tagja van, és elkezdték tervezni a nyíltvízi versenyeket.”

Sportturizmus

A sportturizmus már régóta nem csak a sportesemények nézői látogatását jelenti, az elmúlt 20 évben a maratonisták előszeretettel vándorolnak a világban, hogy különböző környezetben teljesítsék a távot. Hasonló turizmus épül a kerékpár piacon is, ahol számtalan hobbi, amatőr és profi versenyt rendeznek szerte a világon. A nyíltvízi úszóversenyek szintén népszerű turisztikai események, leginkább a tengeri és óceáni környezetben.

Miért itthon?

Magyarország vízi környezetéről híres, a magyarok pedig a világ legjobb úszói! Az OWT ezt a két adottságot hivatott összekapcsolni, azaz: “…úszva ismerszik meg az ország!”

Mi ez pontosan?

A 2021-as első szezonban 3 kísérleti helyszínen (Balatonfűzfő – Paks – Gyékényes) szervezünk profi versenyeket, ahol: “…nincs iszapban gyaloglás, nincs bója kerülgetés, nincs feltorlódott vízi tömeg, csak a cél, a vízi környezet és TE!”