A koronavírus miatt bajba kerülhetnek a nyaraló építők, felújítók. Aki most találja ki, hogy térkövet szeretne lerakatni a kertjében, annak nagy valószínűséggel nyárig kell várnia. A járvány okozta bizonytalanság és a szakemberek leterheltsége miatt a 2021-es évben sem lesz könnyű a térkövezéshez szakit és anyagot szerezni a Balatonnál, főleg ha tavaszra tervezzük a munkát.

Pánik az építkezéseken

Ahogy a koronavírus márciusban megjelent Magyarországon, sok építkező pánikba esett, és kérte a kivitelezőktől a térkövezés elhalasztását. A csúsztatott munkák jelentős részét ezekben a hónapokban pótolják a szakemberek, így aki most gondolkozik térkőben, annak akár fél évet is várnia kell.

Leterheltek a szakik

Kovács Vilmos, a Kovi-Kő Térkőgyár ügyvezetője arról beszélt, hogy a szakemberek már a koronavírus előtt is le voltak terhelve, a torlódás pedig elképesztő késéseket eredményez most az egész építőiparban.

Szezonalitás

„A szakmában van egy bizonyos szezonalitás. A térkövezők december második hetétől január utolsó hetéig a fagyok miatt jellemzően nem szoktak munkát vállalni. Ehhez adódik hozzá, hogy a legtöbb szakembernek már most két-három hónapra való megbízása van, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki most foglal, annak leghamarabb március-áprilisban lesz térkő az udvarán” – magyarázta.

Régi motoros szakik

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy a régi motorosnak számító szakemberek decemberben előkészítenek annyi munkát, hogy egész télen tudjanak dolgozni. Ilyenkor a térkő alapját készítik el előre, amin főként személyautóval lehet közlekedni. Ez az alapnak nem árt, sőt, javít rajta. Ráadásul így tavasszal az első gyártásoknál azonnal rakhatják is le a térköveket.

Hosszú várólista

Kovács Vilmos hozzátette, hogy aki már most meg szeretné rendelni a térköveket, annak az extrém hosszú kivitelezői várólisták miatt érdemes olyan céget választania, ahol külön díj nélkül tárolják is az elkészült építőanyagokat.

Erős élénkítóhatás

„Jövőre talán még ennél is nehezebb lesz a helyzet a kormány által bejelentett új otthonteremtési és otthonfelújítási kedvezmények miatt, amik nagyon erős élénkítő hatást fognak eredményezni az ingatlanpiacon. Erre reagálva sokan el is tolják a munkákat 2021-re, amikor kedvezőbb feltételek mellett lehet majd építkezni” – mondta.

Mik a trendek?

Arra a kérdésre, hogy mi alapján lehet kiválasztani a tökéletes térkövet, Kovács Vilmos úgy felelt: minden esetben első az ízlés, hogy fazonban, színben, hangulatban mi illik oda a kertbe. Emellett fontos szempont az ár-érték arány, valamint az is, hogy milyen határidővel érkezik meg az adott térkő.

Megbízhatóságra kell figyelni

Kivitelezői szempontból a megbízhatóságra kell nagyon odafigyelni, ami általában az árajánlat során ki szokott derülni. Ha valaki egy héten belül ígér ajánlatot, de az nem érkezik meg, az már intő jel lehet, ahogy az is, milyen részletességgel adja meg a terveket. Érdemes továbbá mindig megnézni a referenciamunkákat is.

Divatos formák

A trendekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy évek óta nagy divat a négyzet és a téglalap alakú térkő, azon belül pedig a pasztell és a barnás árnyalatok. Emellett sokan kedvelik a minimalista dizájnt, amiben az egyszerű formák mellett egyszerű színek, így a szürke és az antracit dominálnak. 

Figyelni kell erre a részletre

A kiválasztásnál laikusként azt kell megnézni, hogy a termék oldalán megfelelőek legyenek a távtartók, így azt könnyebb lerakni, és a minőség is jobb lesz, a fugaméretben nem keletkeznek eltérések. Ha oldalról darázsfészkes a térkő, azaz kavicsszemek kerülnek egymás mellé, közöttük pedig hézag található, akkor télen a befolyó csapadékvíz megfagy és kárt tesz a termékben. 

Kiemelt kép forrása: koviko.hu