1938-ban, pünkösd vasárnapján rendeztek először eucharisztikus vízi körmenetet a Balatonon. A Tihanyt Balatonfüreddel összekötő hajós zarándoklatot idén megismétlik.

Kétnapos rendezvény

Balatonfüred városa, a Tihanyi Bencés Apátság, a Veszprémi Érsekség és a Balatonfüredi Katolikus Plébánia kétnapos rendezvénysorozaton idézi fel az egykori balatoni vízi körmenet emlékét.

Kongresszusi szellemben

Az idei 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szellemében létrejövő programot szeptember 3-án és 4-én rendezik meg a Balaton-parton – írja a kultura.hu.

Szoboravatás

Az esemény szeptember 3-án Faykod Mária Eucharisztia című szobrának felavatásával veszi kezdetét a balatonfüredi Római Katolikus Plébánia mögött kialakított új parkban.

Áldást is kap

A szoboravatáson beszédet mond dr. Fodor János balatonfüredi plébános. Az alkotást dr. Udvardy György veszprémi érsek áldja meg. Ezt követően a szobrászművészt megillető Magyar Örökség Díjat is átadják az Art Portal Zákonyi sétányon található épületében.

Gyermekkoncert

Szeptember 4-én, szombaton Szalóki Ágnes gyermekkoncertjével kezdődik a program a balatonfüredi Kisfaludy színpadon, majd Eperjes Károly színművésszel, a még bemutatás előtt álló Krisztus inge című film rendezőjével és főszereplőjével Stamler Ábel beszélget.

Körmenet

A Hamvas Béla Asztaltársaság rendezésében létrejövő eseménynek az Art Portál biztosít helyszínt. A körmenet Mihályi Jeromos perjel vezetésével indul útjára a Tihanyi Bencés Apátságtól.

Regisztrálni kell

A Tihanyi Hajóállomásra megérkező ünneplők kísérőhajókon tudják majd követni a Siófok katamaránon megtartott egyórás szentségimádást. Az ingyenes, ám korlátozott létszámú hajós körmenetre a ezen a linken lehetséges regisztrálni augusztus 31-ig.

Koncertet hallgathatnak

Az ünnep résztvevőit a leszállást követően az Opus Énekegyüttes műsora fogadja a Kisfaludy színpadon.

Szentmise

A Tagore sétányon, a Széchenyi szobornál dr. Udvardy György veszprémi érsek mutat be szentmisét, mely után a szertartás résztvevőit egy fáklyás körmenet vezeti vissza a Kisfaludy színpad szomszédságában berendezett szeretetvendégségre.

Még egy koncert a végére

Az eseménysort a Szent Efrém Férfikar koncertje zárja. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Címlapfotó: Fortepan / Rados Tamás OSB