A siófoki ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat azzal a 60 éves kaposvári férfival szemben, aki felelős lehet egy férfi halálában. Szabálytalanul pakolta meg a teherautóját és a szállítmány ledőlt.

Szabálytalanság lett a végzete

A 60 éves vádlott egy építőipari cégnél volt tehergépkocsi-vezető. A férfit foglalkoztató cég egy vadászház kivitelezési munkálatait végezte, és ide szállítottak építési anyagokat. A vádlott a cég telephelyén több építőanyagot is felpakolt a teherautó platójára, azonban a nagy méretű zsaluelemeket szabálytalanul helyezte el.

Pedig egy darabig minden rendben ment

Az építési területre érve a vádlott elkezdte az építőanyagok lepakolását, melynek során az erősen lejtős terepen lerakott néhány zsaluelemet. Amikor azonban a vádlott a helytelenül megválasztott helyen leállított gép darujával újabb nagyméretű elemeket készült lerakodni, a kötegelés nélküli, a megengedettnél magasabbra rakott zsaluelemek közül 8 db átesett a teherautó platójának felhajtott oldalán, és az ott álló, lerakodásban segédkező sértettre borult.

Meghalt egy munkás

A sértett a baleset következtében a helyszínen életét vesztette. A baleset a munkavédelmi szabályok vádlott általi betartásával elkerülhető lett volna.

Lehet, hogy próbaidővel megúszhatja

Az ügyészség a Siófoki Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a férfival szemben fogház fokozatú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt azzal, hogy annak végrehajtását próbaidőre függessze fel.

Mi számít munkahelyi balesetnek?

Az egészségbiztosítás szempontjából azt a balesetet, foglalkozási megbetegedést lehet üzemi balesetnek elismerni, amely a munkavégzéssel összefüggésében következett be. Arról, hogy a balesetet, foglalkozási megbetegedést üzemi balesetnek ismerték el, a kifizetőhely/kormányhivatal határozatot hoz, mert baleseti ellátás csak a határozat birtokában vehető igénybe.

Fotónk illusztráció