Példamutatással próbálnak utat mutatni a keszthelyi lakosoknak, hogy mindenki odafigyeljen a természet- és környezetvédelemre. Az önkormányzat is egyre többet foglalkozik a hasonló kérdésekkel, így például előadásokkal és folyamatos tájékoztatásokkal is hatnak a közösségre.

Tesznek a környezetvédelemért

A 2019-es választásokat követően Keszthelyen elindult egy folyamat, amelyben nemcsak a globális problémákra fókuszálnak, hanem helyben is próbálnak tenni azért, hogy megóvják a környezetüket. Az önkormányzat a helyieknek segítségül előadásokat és különböző akciókat is szervez, ezekben ösztönözve a lakosokat arra, hogy jobban vigyázzanak a természetre, még a saját kertjük gondozásakor is – írja a Zaol.

Keszthelyen védik a környezetet

Óvják a fákat

„Ha most valaki bejelent egy balesetveszélyes, a villanyvezetékeket megközelítő fát, akkor felmérjük a helyszínt, és úgy végezzük el a metszést, hogy az lehetőség szerint a vegetációs időszakon kívül essen, és ne jelentsen törést a növény életében. Éppen ezért a megszokott, elterjedt csonkolásos módszert igyekszünk elkerülni” – mondta a híroldalnak Sáringer-Kenyeres Marcell  természetvédelmi mérnök, önkormányzati képviselő. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szeméttel is felveszik a harcot

A szakember kiemelte, hogy Keszthelyen ki szeretnék terjeszteni a zöldterületeket, illetve meg akarják újítani azokat. Emellett megkezdték felszámolni az illegális hulladéklerakó helyeket is – erre a programra egyébként 2019-ben és tavaly 5-5 millió forintot biztosítottak, azonban 2021-ben már 10 millió forintot szánnak a tiltott hulladéklerakók felszámolására.

Így védekeznek

A természetvédelmi mérnök arról is beszélt, az is nagyon fontos, hogy megállítsák a hulladéklerakók kialakulását, mivel ezek rendszerint újratermelődnek. „Éppen ezért fizikai akadályokat helyezünk ki. A Külső Zsidi útnál például a földút mindkét oldalán műtárgyak lesznek, hogy a nemrég felszámolt lerakó helyszínét ne lehessen gépjárművel megközelíteni” – magyarázta a szakember.

Együtt dolgoznak a helyiekkel

Sáringer-Kenyeres Marcell elmondta, hogy a jövőt tartják szem előtt, és a döntéseikbe bevonják a civil szervezeteket és a helyieket is. Abban is örömmel segítenek a lakossági faültetésekkor, hogy a facsemete biztonságos helyre kerüljön, és ne kelljen a fát évek múlva azért kivágni, mert egy vezeték fölé került a növény.

Madárodúkat is létesítenek

Keszthelyen 2020-ban kezdődött egy program, amely keretében madár- és denevér­odúkat helyeznek ki. A szakember elmondta, tavaly az Erzsébet ligetben akcióztak, de idén a Helikon parkba mennének odúkat létesíteni. A természetvédelmi programot családoknak hirdetnék meg, persze ha ezt a járványhelyzet is engedi.

Farakásra is ösztönöznek

„Arra is figyelünk, ha valahol fát vágnak ki, akár egy kertben, akkor ösztönözzük, hogy az ágakból úgynevezett természetvédelmi farakást hozzanak létre, ezzel teremtve megfelelő életteret különböző fajoknak, rovaroknak, madaraknak, az adott területen megtartva őket. Később szeretnénk méhlegelőket is kialakítani” – jelezte Sáringer-Kenyeres Marcell.

Példát mutatnak

A természetvédelmi mérnök szeretne a különböző keszthelyi akciókkal példát mutatni másoknak is, hogy minél többen alkalmazzák a környezetvédelmi megoldásokat a városban, ahol élnek és a lakhelyükön egyaránt. Célja, hogy ezek az újítások elterjedjenek és mindennapossá váljanak Keszthelyen. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Keszthely – Forrás: MTI/Varga György