Természetes és kellemes vízparti élményt nyújt majd a látogatóknak az új balatonfüredi park a Brázay strand területén. A helyiek már nagyon várták a fejlesztést, hiszen a Balatonnál nem túl gyakori, hogy elzárt vízparti területet közparkká tesznek.

Már zajlanak a munkálatok

A korábbi Brázay strand és a helyi horgászegyesület területén már februárban elkezdődtek a munkálatok, és a tervek szerint őszre be is fejezik az új Balaton-parti park kiépítését. A fejlesztésnek nagyon örülnek a balatonfürediek, ugyanis a Balatonnál nem jellemző, hogy eddig vízparti területet közparkká tegyenek – írja Balatonfüred honlapja.

Itt fejlesztenek

Kikötő is lesz

A látványtervek szerint a parkosítás mellett egy negyven férőhelyes csónakkikötőt és -kölcsönzőt is kialakítanak, de a területen lesznek tornaeszközök és tematikus játszótér is. A lengőhintákon és a stégfejlesztésen túl halsütödét és éttermet is építenek a parkba, az épületben pedig nyilvános mosdó is lesz. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Panorámás stég került a főszerepbe

„Az Aranyhíd sétány felől két fő tengely vezet le a balatoni vízpartra, itt az átlátásokat kitisztítjuk. A védendő nádas mellett egy nagyobb, közösségi használatú stég létesül, beépített fa pihenőágyakkal és ülőfelületekkel, a tihanyi panoráma felé fordulva. Két strand között van ez a terület, tehát fürdőzni van bőven lehetőség, ezért fontos, hogy ezt a parti részt hagyjuk meg a kikapcsolódásra” – mondta Wallner Krisztina tájépítész a híroldalnak.

Növelik a zöldfelületet

A szakember szerint a park fejlesztésénél az is fontos szerepet kapott, hogy a tóparton ne csak strandolni lehessen, hanem gyönyörködni is a tájban. Ehhez kinyitják a tópartot, növelik a zöldfelületeket és pihenőtereket, valamint árnyas parkokat létesítenek.

Régi korokat idézik

A tájépítész arról is beszélt, hogy a fejlesztések során a régi korok vízparti aktivitásait szeretnék felidézni. Minden korosztályra gondoltak, amikor megtervezték a kreatív fövenypartot, így lesz lengőhinta és a Vitorlás térihez hasonló járható vízjáték is. A park körül régi fotókkal elevenítik fel, hogy milyen is volt korábban a balatoni fürdőzés.

Játszótér a kicsiknek, fitneszpark a nagyoknak

Az Aranyhídhoz közeli sávnál játszóteret alakítanak ki, amelyhez vízparti hangulatú mászó elemek is fognak tartozni. A szívkórház közelsége miatt pedig egy kültéri fitneszparkot építenek. „A pihenő park jelleg miatt nagyobb számban terveztünk nyugágyakat, fa köré építendő fából készült pihenőfelületet, de kerékpár tárolókat is elhelyezünk” – magyarázta Wallner Krisztina.

Hosszú séta a Balaton partján

Az önkormányzat oldala arról is beszámolt, hogy Füred megvásárolta az Esterházy strand melletti 8000 négyzetméteres vízparti ingatlant is, és már készülnek a tervek arra vonatkozóan, hogy összenyitják a strandokat. Ha ez megvalósulna, akkor Balatonfüred keleti részétől egészen a Vitorlás térig lehetne sétálni a csodás Balaton-parton.

Pihenőparkot terveznek

A parkfejlesztéssel a városvezetésnek az a szándéka, hogy az új, egyhektáros területen zöldfelületekkel gazdagított pihenőparkot létesítsenek. Hosszútávú célként kijelölték, hogy a szezonon kívüli időszakban a Kisfaludy, és az Esterházy strand közötti teljes partszakaszt egybe nyissák, hogy a vízparton el lehessen sétálni egészen a Vitorlás térig. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonfüred – Forrás: BudaPestkörnyéke