A koronavírus-járvány leküzdése érdekében folyamatosan tárgyal a kormány a korlátozó intézkedésekről, amelyeket próbálnak a vírusfertőzés mértékéhez viszonyítani. A 2,5 milliomodik vakcina beadását követően bejelentették, hogy jöhetnek az enyhítések, és kinyithatnak az üzletek, amelyeknek át kell térniük a négyzetméter alapú szabályozásra – ez Hévízen a vállalkozók szerint nem okozott problémát.

Újranyitnak az üzletek

A kormány legfrissebb döntése értelmében újra kinyithatnak az üzletek, amelyekbe be is térhetnek a vásárlók. Az üzletek módosított, kötelező zárvatartási időszaka este fél tíztől reggel öt között lenne, és a boltoknak át kell állniuk a négyzetméter alapú számolásra. Eszerint 10 négyzetméteren csak egy vásárló tartózkodhat az üzletben az eladón kívül. Mint azt a Hévízi vállalkozók mondják, ez nem fog gondot okozni a város boltjainak, mert ezzel az enyhítéssel még nem köszönt be náluk a fellendülés, nem lesz sokkal nagyobb a kereslet és a forgalom sem – írja a Zaol.

Hévízen nem lesz nagy változás

Nem jön a fellendülés

A balatoni városban az üzletek újranyitása nem hoz majd túl nagy fellendülést, mivel a boltjaikat elsősorban nem a kb. négyezer helyi lakosra, hanem a Hévízre látogatók igényeire szabták. Kotora Pál, a város vállalkozói egyesületének alelnöke szerint érzékelhető változás akkor lesz Hévízen, amikor már a szállodák is kinyithatnak, és fogadhatják a vendégeket. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A turizmusban van a pénz

„A hivatalos ötezres lélekszámból mintegy 3800-an laknak valóban itt, s ők is leginkább a multicégeknél vásárolna” – magyarázta Kotora Pál. Hozzátette, hogy a teljes zárvatartáshoz képest most nem remélhető nagy változás, az majd akkor jön el, ha a szálláshelyek, éttermek, vendéglátó helyek, fürdők és szállodák is kinyithatnak.

Betartják a szabályokat

Éppen ezek miatt Hévízen nem lesz nehéz betartani a négyzetméter alapú szabályozást, mivel annyira kevés vásárló várható. Ugyanakkor az üzletek betartják a szabályokat, és a bejáratnál feltüntetik, hogy mekkora az alapterülete a boltnak, illetve az ebből kiszámított férőszámot is közlik. Így mindenki tudni fogja, hogy az adott pillanatban beléphet-e az üzletbe, vagy netán még várnia kell egy kicsit.

Itt egy példa

Hévízen a jelenlegi korlátozások szerint például az Erika Souvenirnél, a 80 négyzetméteres ékszerboltban és az ajándékrészlegen egyszerre csak 8-an lehetnek, a fehérneműboltban pedig, a 25 négyzetméteren, ketten. Egyébként azoknál az üzleteknél, amelyeknél az alapterület nem egész szám, ott kerekíteni kell: 0,5-től felfelé, míg az az alatti értéket lefelé kell kerekíteni.

Rendben lesz a szabályozás

„Ezek betartható számok, még akkor is, ha már lesznek turisták a városban” – mondta Kotora Pál, aki szerint az üzletek nyitvatartását a dolgozók megbetegedései is nehezíthetik. Hévízen ugyanis az elmúlt hónapokban több olyan eset is volt, amikor karanténba kényszerültek a boltok munkatársai.

Ezek a számok Zala megyében

Összesen 89 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést Zala megyében csütörtök reggelig. A friss koronavírusszámok szerint tehát Zala megyében a tavaly óta regisztrált fertőzöttek száma elérte a 15.247 főt.

Egyre több a beoltott

A koronavírusban rengetegen vesztették életüket Magyarországon, csak ma 272 embert vesztettünk el, azonban az oltások beadatásával csökkenthetjük a fertőzések és a halálozások számát is. Szerencsére az országban egyre többen kapják meg a vakcinájukat, eddig már 2 608 084 fő be lett oltva, közülük pedig 1 077 947-en már a második vakcinájukat is megkapták. Az oltások előrehaladásával újabb enyhítések következhetnek: a kormány azt ígérte, hogy az újranyitás következő lépéséről a 3 milliomodik vakcina beadását követően döntenek. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemel kép: Hévízi-tó – Forrás: heviz.hu