Először 2022 februárjában, egy merülés alkalmával készítettek felvételeket a Hévizi-tóban újnak számító inváziós tulajdonságokat mutató halfajról. Majd az idén további három üregét fedezték fel a népszerű turistacélpont vizében.

Egy 2022 februári merüléskor új, inváziós tulajdonságokat mutató halfajt találtak a Hévízi-tóban, amit akkor párducmintás vértesharcsaként azonosították. A szakemberek akkor azt is megállapították, hogy a halnak bizonyíthatóan szaporodó állománya található a Hévizi-tóban – írja az Agrárszektor.

A 2022-ben és 2023-ban végzett merülések idején a párducmintás vértesharcsa további három üregét azonosították a tóban, több kifejlett egyedét és szinte minden korosztályát megfigyelték. Vagyis a későbbi merülésekkor bebizonyosodott, hogy a korábban látott hal fészket őrzött, nem is keveset.

A Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása című KEHOP projekt keretein belül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai 2019 óta rendszeresen végeznek búvármerülést és halászati tevékenységet a Hévízi-tóban, valamint a Hévízi-csatornában. A párducmintás vértesharcsa az emberre nézve ártalmatlan, sőt, a tóban élő hazai fajokra nem várt hatást jelenthet.

A szakirodalmat tekintve a párducmintás vértesharcsa (Pterygoplichthys disjunctivus) Brazíliában és Bolíviában őshonos, a Rio Madeira medencéjében és mellékfolyóiban. Nem túl magas a hőmérsékleti igénye, 22°C feletti vízben már jól érzi magát. Az egyik legnagyobb méretűre megnövő faj a tepsifejűharcsa-félék családján belül, kifejlett egyedei elérhetik akár a 60-70 cm-es testhosszúságot is.

Több helyen megfigyelték, hogy megváltoztatják a víztestekben a táplálékviszonyokat az őshonos fajok kárára, vagyis táplálékkonkurenciát jelenthetnek.

Az inváziós fajok elszaporodása negatív hatással lehet a természetes vizeinkre (Kis-Balaton, Balaton). Mindezek mellett a lakosság tájékoztatása is szükséges, hiszen ezek a Hévízi‐tóban és kifolyójában megjelenő halfajok gyakran megunt akváriumi példányokként kerültek be illegális betelepítés révén. Vélhetően így kerülhetett a tóba ez a hal is.

Kiemelt kép: Hévízi-tó – Fotó: BalatonKörnyéke.hu