Folytatólagosan elkövetett pénzhamisítás miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség azzal a 38 éves büntetett előéletű, letartóztatásban lévő, Balaton környéki férfival szemben, aki összesen hét alkalommal próbált meg hamis pénzzel fizetni. A férfinak ugyanakkor nemcsak ez volt a bűne, mert korábban Kaposvár belvárosában rendezett autós ámokfutást, amikor a rendőrök elől menekülve számos veszélyhelyzetet idézett elő.

Játékpénzzel fizetett

A 38 éves férfi tavaly szeptemberben több „MINTA” felirattal ellátott játékpénzt is megszerzett, majd az – ezer, az öt-, tíz és húszezer forintos címletű – másolatokról később leszedte a minta feliratot. Ezután 102 darab, a valódi bankjegyekre megtévesztően hasonlító másolatot készített, majd elhatározta, hogy a hamis pénzzel fog fizetni. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyümölcsöt vásárolt

A pénzhamisító először 1100 forint értékben próbált gyümölcsöt vásárolni egy 20 ezer forintos hamis bankjeggyel, ám az eladó észlelte a csalást, és végül a férfi valódi pénzzel fizetett. A következő alkalommal sem járt sikerrel a csaló, de később már egy kaposvári pékségben elfogadták tőle a 10 ezer forintos hamis bankjegyet.

Háromszor is sikerült neki

A vádirat szerint ezt követően a férfi még háromszor fizetett hamis bankóval, így összesen 35 ezer forintnyi hamis pénzt hozott forgalomba, amíg tavaly októberben elfogták. Akkor az ügyészség kezdeményezte a férfi letartóztatását, amit a bíróság el is rendelt, azonban a kényszerintézkedés ideje alatt újabb feljelentés érkezett, mert a férfi szándékosan megrongált valamit a büntetés-végrehajtási intézetben.

Börtönt indítványoztak

Az azóta is letartóztatásban lévő férfival szemben az ügyészség börtönt és közügyektől eltiltást indítványozott a Kaposvári Járásbíróság felé, továbbá arra is indítványt tett, hogy kobozzanak el a férfitól annyi pénzt, amennyit a csalással elkövetett.

Így fizetett a hamis pénzzel

Ámokfutást rendezett

Nem a pénzhamisítás volt a férfi egyedüli bűne, hiszen vele szemben közúti veszélyeztetés miatt emeltek vádat tavaly októberben. Az akkor 37 éves férfi Kaposvár egyik forgalmas kereszteződésében követett el súlyos szabálytalanságot, azonban ezt látták a rendőrök is, de a férfi nem állt meg a hatóságok jelzésére.

Az ámokfutás útvonala

A menekülés útvonala / Forrás: Ügyészség

Drog miatt már kiszabták a büntetést

A pénzhamisítóval szemben legutoljára kábítószerrel visszaélés miatt 3 év 8 hónap börtönbüntetést szabtak ki, azonban az ámokfutása csak ezután következett. Jogosítvány nélkül Kaposváron, a Füredi csomópontban nem a megfelelő sávot használta kanyarodásra. Ezt látták a rendőrök, és leintették, azonban a férfi nem állt meg a jelzésre.

Veszélyeztette a közlekedést

Menekülése során a férfi több súlyos szabálytalanságot is elkövetett, amelyekkel veszélyhelyzeteket teremtett elő. A piros lámpánál a várakozó autósokat megkerülte, és 90-100 km/óra sebességgel haladt tovább. Egy körforgalomba balról hajtott be, amivel majdnem balesetet is okozott.

Ez volt az autója

Az ámokfutó autója / Forrás: Ügyészség

Aznap este elfogták

Ezek után a férfi a Honvéd utcai lámpás kereszteződésben volt szabálytalan, amikor záróvonalat átlépve előzött, majd a sávok közt szlalomozva hajtott Dombóvár irányába. Az erős forgalom miatt a rendőrök elvesztették a férfit, aki ennek köszönhetően egy kertvárosi részen hátra tudta hagyni az autóját, majd utasával együtt gyalog menekültek tovább. A szabadság érzete azonban nem tartott sokáig, mivel a kaposvári rendőrök még aznap este előállították a férfit. A kábítószerrel visszaélés, a közúti veszélyeztetés, a börtönben való rongálás és a pénzhamisítás miatt a férfi 2020 októbere óta letartóztatásban várja a bíróság ítéletét. A Balatonkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így fogták el a rendőrök a férfit

Kiemelt kép: Helyszínelés – Forrás: Ügyészség