Sokan vannak a vendéglátósok és a turizmusban dolgozók közül, akik ott hagyták a vendéglátós szakmát, vagy csak nagyon magas bérekért térnének vissza. A járvány miatt sújtott szektor szereplői közül többen is váltottak: az építőiparban és a kereskedelemben helyezkedtek el.

Munkaerőhiány a Balatonon

A koronavírus-járvány miatt sokan elbizonytalanodtak, és a vendéglátás helyett kerestek valamilyen másik szakmát. A szakemberek hiányát megérzi a Balaton, és a helyzeten nehéz is változtatni, hiszen sokat nem akarnak visszatérni felszolgálni, a pályakereső fiatalok pedig többet kérnek, mint amennyi tapasztalatuk van. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem sokan jelentkeznek az állásokra

„Vannak jó szakácsaim, felszolgálóim, így biztosítani tudjuk a nálunk megszokott színvonalat az idei nyári szezonban is, az ízeket, amiket a törzsvendégek és a turisták is dicsérni szoktak. Konyhai kisegítő állást meghirdettem, mert mostanában – főleg a hétvégéken, de hét közben is – jelentősen megnőtt a forgalmunk, de kevesen jelentkeztek rá. Páran jöttek csak be hozzám emiatt, frissen végzett fiatalok” – mesélte a Veolnak Toskosz Dimitrisz, akinek a Balaton partján van étterme.

Kevés a szakember

Az étteremtulajdonos hozzátette, hogy több olyan helyről is hallott, ahol a személyzet nem tudott új tagokat felvenni a szakemberhiány miatt. Toskosz szerint az üzletvezetők pedig arra törekszenek, hogy megtartsák a munkaerőt, mert az új emberek felvétele sok idővel, betanítással és macerával jár.

Nehéz helyzetben a strandok

Nincsenek könnyű helyzetben a strandok sem. A fürdőzőhelyeken található egységek, lángososok, büfések közül is sokan munkaerőhiányban szenvednek, és emiatt vannak gondban.

Biztosabb választás a kereskedelem

A vendéglátósok közül többen is esküvőkön és külső helyszíneken ugranak be segíteni egy-egy estére, ám állandó munkahelyként jelenleg csak kevesen gondolnak a vendéglátásra. Közülük sokan a kereskedelemben helyezkedtek el, mert azt biztosabb ágazatnak tekintik, bár egyelőre senki nem tudja, mit hozhat még a járvány.

Nagyok az elvárásaik

„Nemcsak munkaerőhiányról van szó, hanem arról is, hogy akik hajlandó lennének dolgozni, azoknak túlzottan nagyok az elvárásaik lehetséges munkaadóikkal szemben. Az anyagiakat, a körülményeket tekintve is. Ugyanakkor nem eléggé képzettek, tapasztaltak, gyakorlottak. Úgy sikerült megoldanom a munkaerő-felvételt, hogy február óta hirdettem az állásokat és mostanra, június közepére betölthettem az üres helyeket, megvan a szükséges létszámunk” – számolt be tapasztalatairól Árvai Anita, akinek szintén van étterme a Balatonnál.

Mindenről a koronavírus tehet

Mészáros Zoltán veszprémi étteremtulajdonos pedig arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány rendkívül nehéz helyzetbe sodorta az ágazatukat. Országszerte több tízezer ember hagyta el a szakmát, és keresett új helyett, például az építőiparban, kereskedelemben.

Emelkedtek az árak

„Elszabadultak a bérigények, drágább a vendéglátásban a munkaerő. Emellett az alapanyagok beszerzése is többe kerül. Mindez kihat az étlapok áraira. Ugyanazt a kínálatot csak több pénzért tudjuk biztosítani vendégeinknek. Soha nem volt még ilyen nehéz helyzet a vendéglátásban” – kesergett a veszprémi étteremvezető.

Sokan ki se nyitottak

Mészáros Zoltán azt is elmondta, hogy vannak olyan ismerősei, akik szintén étteremtulajdonosok, de a válság miatt nem nyitottak ki. „Mi folyamatosan interjúztatunk, tárgyalunk a jelentkezőkkel, mert szeretnénk létszámunkat bővíteni. Az idei nyári idényben sem adjuk alább a nálunk megszokott színvonalat, semmilyen téren” – mondta az étteremtulajdonos. A BalatonKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Veszprémi Oliva étterem