Tavaly tavasszal együttműködési megállapodás született a MÁV és az Erzsébet Alapítvány között. Ennek is köszönhető, hogy a vonattal Zánkára érkező táborozókat ezentúl megújult és modern vasúti váró fogadja majd.

A gyerekek vonattal érkeznek Zánkára

Az elmúlt években a vasút lett a legfőbb közlekedési eszköze a táborozóknak. A felújításnak köszönhetően a jövőben egy teljesen új megállóhely fogadja a táborba érkezőket.

Csili-vili európai környezet

A régi épület elbontását követően, annak helyén, egy 700 négyzetméteres perontető épült. A perontető alatt elkészült épületben új mosdókat, egy külön megközelíthető akadálymentes mosdót és zuhanyzót, valamint kezelői és üzemi helyiségeket is kialakítottak.

Bővítették a zánkai tábort

Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke arról beszélt az átadás után, hogy hetente közel 3400-an tudnak majd a Balatonnál biztonságosan nyaralni. A MÁV által végzett vasútállomás fejlesztéssel pedig jövőre már az érkezés pillanatában korszerű feltételek között fogadhatjuk a táborozókat.

A MÁV-vezér is elégedett

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója bízik abban, hogy a táborba vonattal utazó gyerekek is megszeretik, és később felnőttként is gyakran igénybe veszik majd a vasutat. A jövő közösségi közlekedésének biztonságosabbnak, zöldebbnek és fenntarthatóbbnak kell lennie.

Villamosítják a vasútvonalat

A Székesfehérvár és Balatonfüred között zajló villamosítási projekt most zajlik, melynek köszönhetően jövő nyáron már villanyvontatású vonatokkal utazhatunk a Balaton északi partjának fővárosába. Ez a Zánkafürdőre érkezők utazási komfortérzetét is jelentősen növeli.

Az egyház áll az Erzsébet táborok mögött

Az egyházi hátterű Erzsébet Alapítvány az Erzsébet-táborokról szóló törvény értelmében Magyarország legnagyobb gyermektáboroztatási programjának szervezője és megvalósítója. Az egész éves Erzsébet táborok által az alapítvány közfeladataként számos lehetőséget biztosítva járul hozzá a gyermekek biztonságos, tartalmas és közösségi élményekkel teli kikapcsolódásához – áll a közleményben.

Egy program része

Zánkafürdő megállóhely átépítése a MÁV „50 MEGÚJULÓ ÁLLOMÁS” programjának keretében valósult meg.

Zánka a szocializmus alatt

1975. május 25-én adták át Zánkán a balatoni úttörővárost. Az úttörővárosban nyáron kéthetes turnusokban háromezer úttörőt tudtak fogadni, s évente összesen 25 ezer gyermek fordult meg Zánkán. A táborba érkező gyerekek, akik elsősorban munkásszülőktől származtak, a kommunista ifjúságpolitika célkitűzéseinek megfelelően hasznosan foglalták el magukat.

A tábort német és szovjet mintára hozták létre

A szocializmus időszakában szovjet és kelet-német példák nyomán hozták létre Zánkát. A berlini Wuhlweide parkban, a Werbellinsee-nél fekvő Altenhofban vagy a mai Ukrajna területén található Artyekben kialakított úttörőtáborok kiváló mintául szolgáltak mind a tábor felépítését, mind pedig programját tekintve.