Az elmúlt időszakban a Balaton környékén jelentős demográfiai változások mentek végbe. Egyre többen kapnak kedvet, hogy „a magyar tenger” csodálatos környezetében éljenek. Ez azt is jelenti, hogy az ingatlanpiac felélénkült. Egy rendezett, üres lakás pedig könnyebben eladható, mint egy régi holmikkal – avagy elfeledett értékekkel – teli.

Előkerülnek a régi tárgyak

Noha a Balaton vidéke már az őskorban lakott volt, a tó régiója csak a 19. század végén kezdett el teljesen beépülni. Igazi Balaton-kultusz kezdődött, sorra épültek a villák, a nyaralók és a szállók. Számos híres ember is vásárolt nyaralót a tó partján. A letűnt korok emlékeit, valamint az idő múlását egy-egy régebbi műtárgy is hirdeti. Ilyen tárgyak pedig egyre gyakrabban bukkannak fel az eladó ingatlanok kiürítése során.

Nem csoda, hogy számtalan antikvitás kerül elő ily módon, hiszen sok vevő kifejezetten kéri is a lakás kitakarítását. Azonban mit tegyünk, ha a nyakunkba szakad ez a feladat?

Ne dobjuk ki őket!

Természetesen kézenfekvő ötletnek tűnhet megbízni egy lomtalanítást végző céget a munkával, viszont ebben az esetben saját magunkat fosztjuk meg a pénzszerzési lehetőségtől. Célszerűbb felkeresni egy régiség felvásárlásra szakosodott céget. A hozzáértő régiségkereskedők – amellett, hogy elszállítják – busás összeget fizethetnek a tárgyakért. A kapott összeg szép kiegészítése lehet az eladott ingatlan árának.

Ha még ezen felül is maradt felesleges dolog a lakásban, akkor keressünk az interneten egy lakáskiürítő céget, ők gyakran válogatás nélkül mindent elvisznek.

Inkább megtartanánk az értékeket?

Előfordulhat, hogy inkább megőriznénk az előkerült régiségeket, vagy csak hezitálunk. Ekkor érdemes először egy értékbecslési szolgáltatást igénybe vennünk, hogy pontosabb képet kapjunk a tárgyak valós értékéről. A különféle bútorok, porcelánok és festmények eladásának idejét ezt követően már mi döntjük el – ha szeretnénk egyáltalán. Fontos, hogy ne döntsünk elhamarkodottan, de ne várjunk ki az ingatlan átadásának napjáig.

Ez a cikk támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent a Balaton és környékének kedvelt hírportálján, amelyet a forgalmasabb napokon már 40 ezren olvasnak, akkor kattintson ide!