Jelentősen megnőtt az érdeklődés idén a borászati rendezvények iránt, 50 százalékkal meghaladta a tavaly ilyenkor mért adatokat – derül ki a Lounge Group elemzéséből. Az emberek elsőként Badacsonyt említik.

Tervezgetnek az emberek

Az őszi turisztikai szezon elején folyamatosan, de lassan nő az érdeklődés az interneten az utazások iránt. Az emberek 57 százaléka bizonytalannak érzi az idei szezonra tervezett kikapcsolódását. Még inkább felértékelődött a belföldi turizmus, ezt legjobban a borturizmus iránti érdeklődés tavalyi évhez képest kiugró növekedése támasztja alá – írják a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készített felmérésben.

Budapest már ősszel is várhat

 A Budapesttel kapcsolatos említések háttérbe szorultak az interneten, helyét átvették a borkóstolókról, borászatokról és szüretekről szóló bejegyzések. A 18-29 évesek, a magasabb iskolai végzettségűek, illetve a fővárosban vagy megyeszékhelyeken élők voltak azok, akik az átlagosnál nagyobb arányban utaztak kifejezetten borturizmus céljából.

A Balaton az elsőszámú célpont

 A szürettel kapcsolatban a felhasználók leginkább a Balatont és Badacsonyt említették, a magánszüreti események nagy részét is az élménybeszámolók alapján a balatoni régióban tartották. A top térségek és helyszínek listáján szintén a magyar tenger vette át a vezető helyet.

Ki a következő?

Badacsony mellett a Tokajjal összefüggő említések száma is megduplázódott, a top helyszínek között pedig megjelent Villány is. A Szekszárdi Szüreti Napok, a Badacsonyi Szüret és a Winelovers események kerültek a figyelem középpontjába, amiből szintén jól látszik, hogy a borturizmus iránti érdeklődés jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban.

Van élet a borturizmuson túl is

Az idei ősz a nyilvános közösségi posztok mérhető adatai alapján a magánszüretekről, a piacozásról és a kirándulásokról szól. Sokan látogatják meg a Kéktúra útvonalait, a Hortobágyot és a Dunakanyart egy-egy napsütéses túra reményében, a hétvégéket pedig szívesen töltik a Balatonon, a Tiszta-tavon, a Dunakanyarban, Tokajon vagy éppen Hévízen.

Mindezt honnan tudjuk?

Az elemzést a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Lounge Group végezte a Századvég Alapítvány és a Neticle nyilvános közösségi média posztokat és hozzászólásokat elemző startup együttműködésével.

Megfér egymással a sör és a bor

Szombaton tartották a Nyitott Főzdék Napját. A borvidékeken működő sörfőzdék közül többen is borászatokkal működtek együtt a rendezvény alkalmából. Tokajban a BAZ Beer sörfőzde vendége volt a Paulay Borház, a Hétszőlő Szőlőbirtok boraiból pedig kóstolót is kaphatnak az érdeklődők. Etyeken az Etyeki Sörmanufaktúránál nemcsak a főzde rozé musttal készülő sörét, hanem az Etyeki Kúria rozé borát is választhatták a látogatók.

A kormány ígérget a borászoknak

A kormány több intézkedéssel is segíti a bortermelőket, hogy előállított termékeiket értékesíthessék – mondta Nagy István agrárminiszter október elején Villányban. A politikus azt igérte, hogy a magyar borok népszerűsítésére 4,8 milliárd forintos promóciós programot indítanak, ezzel is megkönnyítve az értékesítést.

Megszünne a zéró tolerancia?

A miniszter – utalva a gépjárművezetéssel kapcsolatos jelenlegi alkoholfogyasztási szabályokra – elmondta: szeretnének társadalmi vitát, párbeszédet indítani a jövőben a zéró tolerancia esetleges fellazítása kapcsán. Ezt ötletet később kormányzati körökből teljes képtelenségnek nevezték.

A murci még nagy kérdés

A murci, azaz az erjedésben lévő bor forgalmazása jelenleg rendezetlen, holott ez a félkész termék is szervesen hozzátartozik a borkészítés folyamatához. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy jövő ilyenkor már szabadon árusítható lesz ez az ital is az új bortörvény passzusainak köszönhetően.